14 dôvodov prečo máte neustály hlad, o ktorých by ste to nepovedali

Autor: Miroslav Beňo

Hlad je prirodzenou reakciu vášho organizmu na to, že potrebuje ďalšie živiny a energiu z jedla.

Medzi jeho príznaky zaraďujeme škvŕkanie v bruchu, pocit prázdnoty v žalúdku, bolesť hlavy, podráždenosť a dokonca aj zhoršenú koncentráciu.

Niektorí ľudia sú po konzumácii jedla sýti aj niekoľko hodín, zatiaľ čo iných môže trápiť neustály hlad.

Takýto hlad býva spôsobený nedostatočným príjmom bielkovín, tukov, vlákniny, nadmerným stresom, nadmernou konzumáciou sladkého alebo dehydratáciou.

V tomto článku vám teda priblížime 14 hlavných príčin neustáleho hladu.

 

 

Neprijímate dostatočné množstvo bielkovín

Dostatočný príjem bielkovín je dôležitý pre správnu reguláciu apetítu.

Bielkoviny totiž vďaka svojim vlastnostiam potláčajú hlad, a tým pádom nám aj môžu pomôcť prijímať menej kalórií. Po konzumácii bielkovín sa v ľudskom tele zvyšuje produkcia hormónov signalizujúcich pocit plnosti. Okrem toho nám táto živina znižuje hladinu hormónov, ktoré nám stimulujú hlad (1, 2, 3, 4).

Ak teda nebudete prijímať dostatok bielkovín, môžete byť častejšie hladní.

Svedčia o tom napríklad výsledky jednej dvanásťtýždňovej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 14 mužov s nadváhou. Vedci ich rozdelili do dvoch skupín. Prvá mala konzumovať bežnú stravu a druhá – stravu, ktorá obsahovala 25 % bielkovín z celkového prijímu. Na konci experimentu sa zistilo, že u druhej skupiny mužov sa až o 50 % znížila túžba po nočnom maškrtení (5).

Títo muži navyše vedcom povedali, že sa im zvýšil pocit sýtosti a začalo ich trápiť menej neodbytných myšlienok na jedlo (5).

Na bielkoviny sú bohaté mnohé potraviny, ktoré veľmi ľahko zaradíte do svojho jedálnička. Ich konzumácia vás môže ochrániť pred výskytom neustáleho hladu.

Ak ste sa teda rozhodli začať prijímať viac bielkoviny, siahnite po mäse, hydine, rybách, vajciach a ďalších živočíchových produktoch, ktoré sú na túto živinu nesmierne bohaté.

Jej veľmi dobrým zdrojom sú však aj mliečne výrobky vrátane mlieka a jogurtov a aj niektoré potraviny rastlinného pôvodu (napríklad strukoviny, orechy, semienka, či celozrnné obilniny).

 

Odporúčané čítanie: Zoznam kvalitných potravín s vysokým obsahom bielkovín

 

Nedostatok spánku

Dostatok spánku je mimoriadne dôležitý pre naše celkové zdravie.

Spánok je potrebný pre správnu funkciu mozgu a imunitného systému. O kvalitnom spánku je navyše známe, že nám dokáže znížiť riziko výskytu niektorých chronických chorôb (napríklad rakoviny a ochorení srdca) (6).

Spánok je tiež dôležitý pre kontrolu apetítu. Pomáha nám totiž regulovať hladinu ghrelínu, čo je hormón, ktorý zvyšuje chuť do jedla. Ľudia, ktorí trpia nedostatkom spánku, majú teda zvýšené hladiny tohto hormónu a preto aj častejšie pociťujú hlad (7, 8).

Ukázalo sa to napríklad počas jednodňovej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 15 ľudí. Vedci ich rozdelili do dvoch skupín: prvá skupina mala v noci dovolené spať len pár hodín, zatiaľ čo tá druhá si mohla dopriať osemhodinový spánok. Na konci tohto experimentu sa zistilo, že prvá skupina ľudí pociťovala silnejší pocit hladu a v porovnaní s druhou skupinou tiež dokázala zjesť o 14 % väčšie porcie jedál (9).

Vďaka dostatočnému spánku si tiež dokážeme zabezpečiť adekvátnu hladinu leptínu, čo je hormón, ktorý podporuje pocit plnosti (7, 8).

Ak teda chcete udržať svoj hlad pod kontrolou, snažte si každý deň dopriať aspoň osem hodín neprerušovaného spánku.

 

Odporúčané čítanie:

Koľko hodín spánku optimálne potrebujete

Nedostatok spánku a jeho vplyv na vaše zdravie

 

Konzumujete príliš veľa rafinovaných sacharidov

Rafinované sacharidy boli počas spracovania zbavené takmer všetkej vlákniny, vitamínov a minerálov.

Jedným z najznámejších zdrojov týchto sacharidov je biela múka, ktorú nájdeme v mnohých potravinách vyrábaných z obilnín (napríklad v chlebe či v cestovinách). Okrem týchto potravín sa z rafinovaných sacharidov zvyknú vyrábať aj sladené nápoje, sladkosti a pečivo.

Vaše telo tieto sacharidy strávi veľmi rýchlo, pretože obsahujú len malé množstvo vlákniny. Keďže rafinované sacharidy nepodporujú pocit sýtosti, môže sa stať, že vás po ich konzumácii bude častejšie trápiť hlad (10).

Ďalším nepríjemným faktom je, že sa nám po príjme rafinovaných sacharidov prudko zvyšuje hladina cukru v krvi. To môže mať za následok aj nárast hladiny inzulínu, čo je hormón, ktorý do našich buniek transportuje cukor (10, 11).

Keď sa do krvi naraz vylúči veľké množstvo inzulínu, začne v nej prudko klesať hladina cukru, čo môže viesť až k hypoglykémii (10, 11).

Organizmus vám v dôsledku nízkej hladiny cukru v krvi začne vydávať signál, že potrebuje viac jedla. Aj to je teda dôvodom, prečo po konzumácii rafinovaných sacharidov môžeme byť častejšie hladní (10).

Ak ste sa teda rozhodli rafinované sacharidy vynechať zo svojho jedálnička, odporúčame vám ich nahradiť zdravšími nespracovanými potravinami (napríklad zeleninou, ovocím, strukovinami alebo celozrnnými obilninami). Je síce pravda, že aj tieto potraviny obsahujú veľké množstvo sacharidov, ale okrem nich sú bohaté na živiny a vlákninu, ktoré vám pomôže dostať hlad pod kontrolu (12).

 

Odporúčané čítanie: Zdravé vs. nezdravé sacharidy: aký je medzi nimi rozdiel?

 

Potraviny vo vašom jedálničku obsahujú málo tukov

Tuky sú veľmi dôležité pre udržanie si pocitu plnosti.

Tieto živiny totiž pomaly prechádzajú naším tráviacim traktom, a tým pádom sa aj dlhšiu dobu nachádzajú v žalúdku. Po konzumácii tukov sa nám navyše uvoľňujú hormóny, ktoré podporujú pocit sýtosti (13, 14, 15).

Ak sa teda vo vašom jedálničku nachádza málo tukov, môže sa stať, že vás bude častejšie trápiť hlad.

Svedčí o tom napríklad jedna štúdia, ktorej sa zúčastnilo 270 obéznych ľudí. Vedci si ich rozdelili do dvoch skupín: prvej podávali stravu s nízkym obsahom tukov a tej druhej – s nízkym obsahom sacharidov. Na konci experimentu sa zistilo, že prvá skupina ľudí mala väčšiu chuť na sladké a uprednostňovala potraviny s vysokým obsahom sacharidov (16).

Okrem toho boli títo ľudia v porovnaní s druhou skupinou častejšie hladní (16).

V súčasnosti sa na trhu nachádza množstvo zdravých potravín s vysokým obsahom tukov. Do dnešného dňa sa tiež uskutočnilo množstvo štúdií, ktoré skúmali, ako nám niektoré typy tukov (napríklad triglyceridy so stredne dlhým reťazcom alebo omega-3 mastné kyseliny) dokážu znížiť apetít (17, 18, 19, 20).

Jedným z najlepších zdrojov zdravých tukov, konkrétne triglyceridov so stredne dlhým reťazcom, je kokosový olej. Na omega-3 mastné kyseliny sú zas bohaté mastné ryby, akými sú napríklad losos, tuniak a makrela. Tento typ tuku sa však nachádza aj vo vlašských orechoch, ľanových semienkach a v mnohých ďalších potravinách rastlinného pôvodu.

Ďalšími zdravými potravinami, ktoré obsahujú tuky, sú avokádo, olivový olej, vajcia a plnotučné jogurty.

 

Odporúčané čítanie:

Zdravé vs. nezdravé tuky: ako sa v tom vyznať?

Potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny

 

Pijete málo tekutín

Správna hydratácia organizmu je dôležitá pre naše celkové zdravie.

Ak pijete dostatočné množstvo tekutín, zlepšuje sa vám zdravie srdca, mozgu a optimalizuje sa vám aj fyzický výkon. Voda je navyše dôležitá pre zdravie pokožky a tráviacej sústavy (21).

Ďalším potešujúcim faktom je, že tekutiny nás na nejaký čas dokážu zasýtiť a môžu nám aj potlačiť chuť do jedla (22, 23).

Svedčí o tom jedna štúdia, ktorej sa zúčastnilo 14 ľudí. Zúčastnení sa rozdelili do dvoch skupín: prvá skupina mala pred príjmom potravy piť dve šálky vody, zatiaľ čo tá druhá vodu nepila. Na konci experimentu sa zistilo, že prvá skupina ľudí zjedla o 600 kalórií menej ako druhá skupina (24).

Voda nám teda pomáha udržiavať si pocit sýtosti. Keď teda nebudete piť dostatočné množstvo tekutín, môže vás častejšie trápiť hlad.

Zaujímavosťou však je, že mnohí ľudia si hlad mýlia so smädom. Ak teda chcete zistiť, či vás trápi hlad alebo len smäd, vypite pred konzumáciou jedla jeden alebo dva poháre vody (23). Jesť začnite len vtedy, keď vás voda nezasýtila.

Pre správnu hydratáciu vám vodu odporúčame piť zakaždým, keď pocítite smäd. Výborným zdrojom tekutín sú však aj niektoré druhy ovocia a zeleniny (25).

 

Nedostatočný príjem vlákniny

Medzi ďalšie príčiny častého hladu zaraďujeme aj nedostatočný príjem vlákniny.

Vo vašom jedálničku by sa teda malo nachádzať dostatočné množstvo potravín s vysokým obsahom tejto živiny. Takéto potraviny nám totiž spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka, a tým pádom ich náš organizmus dlhšie trávi (12, 26).

Po konzumácii potravín s vysokým obsahom vlákniny sa tiež v ľudskom tele uvoľňujú hormóny, ktoré nám znižujú chuť do jedla, a mastné kyseliny s krátkym reťazcom. V priebehu viacerých štúdií sa podarilo zistiť, že tieto kyseliny podporujú pocit plnosti (12).

Nezabúdajte však na to, že existujú viaceré druhy vláknin. Niektoré z nich vám pomôžu udržať si pocit plnosti, zatiaľ čo iné takýto účinok nemajú. Výsledky viacerých experimentov totiž svedčia o tom, že rozpustná vláknina (t. j. tá vláknina, ktorá má schopnosť rozpúšťať sa vo vode) nás dokáže v porovnaní s nerozpustnou vlákninou lepšie zasýtiť (27, 28, 29).

Výbornými zdrojmi rozpustnej vlákniny sú napríklad ovsené kaše, ľanové semienka, batáty, pomaranče a ružičkový kel.

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny však nedokážu len potlačiť hlad. V priebehu ďalších experimentov sa navyše zistilo, že tieto potraviny majú aj pozitívne účinky na zdravie. Môžu nám napríklad znížiť riziko výskytu cukrovky, srdcových chorôb a obezity (30).

Keď si chcete zabezpečiť dostatočný príjem vlákniny, odporúčame vám siahnuť po nespracovaným potravinám rastlinného pôvodu, akými sú napríklad ovocie, zelenina, oriešky, semienka, strukoviny alebo celozrnné obilniny.

 

Odporúčané čítanie: 

Koľko vlákniny by ste denne mali prijať?

Zoznam potravín bohatých na vlákninu

 

Počas konzumácie jedla vás niečo rozptyľuje

Ak žijete rýchly a hektický život, tak sa pravdepodobne stravujete aj vtedy, keď ste rozrušení.

Takéto stravovanie už môže mať negatívny vplyv na vaše zdravie. Jesť by sme mali len vtedy, keď nás nič nevyrušuje. V opačnom prípade nám totiž hrozí, že budeme mať väčší apetít. Počas rozptýlenia si totiž neuvedomuje, koľko jedla skonzumujeme, pretože nevnímame signály sýtosti, ktoré nám vysiela naše telo. Z toho dôvodu prijímame viac kalórií a veľmi často aj priberáme (31).

Počas viacerých štúdií sa navyše zistilo, že ľudia, ktorých počas konzumácie jedla niečo rozptyľuje, sú častejšie hladní (31).

Ďalšej štúdie sa zúčastnilo 88 žien, ktorých si vedci rozdelili do dvoch skupín: prvá skupina mala jesť v pokoji, zatiaľ čo tú druhú počas konzumácie jedla niečo rozptyľovalo. Na konci experimentu sa zistilo, že druhá skupina žien mala v porovnaní s tou prvou omnoho väčší hlad (32).

V priebehu ďalšej podobnej štúdie mala jedna skupina ľudí jesť popri hraní počítačových hier. Výsledky tohto experimentu svedčia o tom, že títo ľudia boli menej sýti, ako tá skupina zúčastnených, ktorá počítačové hry nehrala. Navyše sa ukázalo, že táto skupina ľudí skonzumovala o 48 % viac jedla (33).

Ak teda chcete, aby vás počas jedenia nič nerozptyľovalo, odporúčame vám vyskúšať meditačnú techniku mindfulness, stlmiť mobilný telefón a obmedziť čas strávený pred obrazovkou. Vďaka tomu sa budete môcť najesť v pokoji, vychutnať si jedlo a vnímať signály sýtosti vášho tela.

 

Cvičíte až príliš veľa a intenzívne

Ľudia, ktorí často cvičia, spaľujú viac kalórií.

To platí najmä vtedy, keď pravidelne robia vysoko-intenzívne cvičenia alebo keď dlho vykonávajú nejakú fyzickú aktivitu (typickým príkladom je tréning na maratón).

Výskum navyše ukázal, že ľudia, ktorí pravidelne vykonávajú náročné cviky, majú vyššiu mieru metabolizmu. To znamená, že v porovnaní s ľuďmi, ktorí robia cviky s miernou intenzitou alebo vedú sedavý spôsob života, spália v pokojnom stave o niečo viac kalórií (34, 35, 36).

Svedčí o tom napríklad jedna štúdia uskutočnená na 10 mužoch, ktorí mali v určité dni vykonávať náročné 45-minútové cvičenia. Na konci experimentu sa vedcom podarilo zistiť, že v dni, keď cvičili, mali až o 37% väčšiu mieru metabolizmu (37).

Ďalšej šestnásťdňovej štúdie sa uskutočnili ženy, ktoré sa rozdelili do troch skupín: prvá skupina mala každý deň vykonávať cviky s vysokou intenzitou, druhá – cvičenia s miernou intenzitou a tá tretia necvičila vôbec. Výsledky tohto experimentu ukázali, že prvá skupina žien spálila v porovnaní s treťou skupinou o 33 % viac kalórií. Navyše sa zistilo, že ženy, ktoré vykonávali cvičenia s miernou intenzitou, spálili oproti prvej skupine o 15 % menej kalórií.  Podobné výsledky priniesla aj štúdia na mužoch (38).

Zaujímavým zistením ďalších štúdií bolo aj to, že cvičenie nám potláča chuť do jedla. To však nemusí byť pravda, pretože v priebehu iných experimentov sa ukázalo, že ľudia, ktorí dlhodobo vykonávajú cviky s vysokou intenzitou, majú oproti ľuďom, ktorí necvičia, zvýšený apetít (39, 40, 41, 42).

Ak sa teda chcete vyhnúť prejedaniu, odporúčame vám zjesť niečo pred cvičením, aby ste získali potrebnú energiu. Najlepšie však urobíte vtedy, keď začnete konzumovať viac zasycujúcich potravín, ktoré sú bohaté na vlákninu, bielkoviny a zdravé tuky.

Ďalším možným riešením je skrátenie doby cvičenia alebo zníženie jeho intenzity.

Majte však na pamäti, že tieto odporúčania platia len pre bežných ľudí, ktorí sú vášniví športovci a často vykonávajú cviky s vysokou intenzitou. Keď teda robíte cviky s miernou intenzitou, tak pravdepodobne svoj kalorický príjem nepotrebujete zvyšovať. Iné je to u vrcholových športovcov, ktorým manažéri a tréneri všetko koordinujú od tréningov po stravu a pri väčšom výdaji kalórií až tak nevadí, ak aj viac jedia a sú schopné si udržiavať váhu.

 

Preháňate to s alkoholom

O alkohole je známe, že nám stimuluje apetít (43).

Svedčia o tom viaceré štúdie, v priebehu ktorých sa zistilo, že alkohol dokáže znížiť sekréciu hormónov, ktoré nám potláčajú chuť do jedla (typickým príkladom týchto hormónov je leptín). To platí najmä vtedy, keď ho pijeme pred samotnou konzumáciou jedál. Ak si teda zvyknete piť veľa alkoholu, môže sa stať, že vás bude častejšie trápiť hlad (43, 44, 45).

Ukázalo sa to napríklad počas jedného experimentu, ktorého sa zúčastnilo dvanásť mužov. Vedci si ich rozdelili do dvoch skupín: prvá skupina mala pred obedom piť 40 mililitrov alkoholu, zatiaľ čo tá druhá mala piť len 10 mililitrov. Na konci experimentu sa zistilo, že prvá skupina mužov v porovnaní s tou druhou prijala na obed o 300 viac kalórií (46).

Táto skupina navyše za celý deň zjedla o 10% kalórií viac ako druhá skupina. Muži, ktorým sa podávali väčšie dávky alkoholu, tiež uprednostňovali slané potraviny a aj potraviny s vysokým obsahom tukov (46).

Podobného experimentu sa už zúčastnilo 26 ľudí. Aj ich si vedci rozdelili do dvoch skupín: prvá skupina mala pred jedlom piť 30 mililitrov alkoholu, zatiaľ čo tá druhá žiadny alkohol nepila. Výsledky tejto štúdie svedčia o tom, že prvá skupina dokázala oproti tej druhej prijať až o 30 % viac kalórií (47).

Alkohol nám okrem toho narúša funkciu tej časti mozgu, ktorá nám riadi úsudok a sebaovládanie. Po konzumácií alkoholu teda môžete bez ohľadu na svoj hlad skonzumovať viac jedla (44).

Ak chcete tieto účinky alkoholu znížiť, odporúčame vám ho piť s mierou alebo začať abstinovať (48).

 

Pijete svoje kalórie

Tekutá a tuhá strava majú rozličný vplyv na náš apetít.

Keď konzumujete veľa tekutých potravín (akými sú napríklad smoothie, polievky alebo koktaily ako náhradu za normálne jedlá), môžete byť častejšie hladní.

Jedným z hlavných dôvodov je, že kvapaliny prechádzajú cez náš žalúdok rýchlejšie ako tuhé potraviny (49, 50, 51).

Výsledky niektorých štúdií tiež naznačujú, že tekuté potraviny dokážu v porovnaní s tuhým potravinám slabšie potlačiť sekréciu hormónov hladu (49, 52).

Tekuté potraviny tiež zvykneme konzumovať rýchlejšie ako tuhé potraviny. Náš mozog teda nemá dostatok času na to, aby spracoval signály sýtosti, a tým pádom môžeme mať chuť zjesť väčšie porcie jedál (53).

Svedčia o tom výsledky jednej štúdie, počas ktorej mala prvá skupina ľudí na desiatu konzumovať tekuté potraviny, zatiaľ čo tej druhej sa podávala tuhá strava. Na konci experimentu prvá skupina zúčastnených uviedla, že ich tekutá strava nedokázala zasýtiť, a preto ich aj častejšie trápil hlad. Táto skupina tiež v priebehu dňa dokázala prijať o 400 kalórií viac ako druhá skupina (52).

Ak sa teda chcete vyhnúť častému hladu, odporúčame vám zaradiť do jedálnička čo najviac tuhých a nespracovaných potravín.

 

Ste vystresovaní

O nadmernom strese je známe, že nám zvyšuje chuť do jedla.

Príčinou toho je, že nám zvyšuje hladinu kortizolu, čo je hormón, ktorý podporuje hlad a apetít. Keď ste teda často vystavení stresu, môže vás trápiť neustály pocit hlad (54, 55, 56, 57).

Dôkazom toho je jedna štúdia, ktorej sa zúčastnilo 59 žien. Vedci si ich rozdelili do dvoch skupín: prvá skupina mala byť vystavená stresu a tá druhá – nie. Na konci experimentu sa ukázalo, že prvá skupina žien uprednostňovala sladké potraviny, a tým pádom aj zjedla viac kalórií (57).

Podobnej štúdie sa zúčastnilo 350 mladých dievčat. Vedcom sa počas nej podarilo zistiť, že dievčatá, ktoré boli pod silným tlakom, mali väčšie sklony k prejedaniu sa a navyše dokázali skonzumovať väčšie množstvo čipsov, sušienok a mnohých ďalších nezdravých potravín (58).

Dnes už našťastie existuje mnoho stratégií, ktoré vám pomôžu zbaviť sa stresu. Vyskúšať môžete rôzne druhy cvičení alebo meditačných techník (napríklad hlboké dýchanie) (59, 60).

 

Odporúčané čítanie: Vedecky overené spôsoby ako sa zbaviť stresu

 

Užívate určité lieky

Niektoré lieky nám v môžu v dôsledku vedľajších účinkov zvýšiť chuť do jedla.

Výskum ukázal, že apetít nám najčastejšie zvyšujú antipsychotiká (akými sú napríklad klozapín alebo olanzapín), antidepresíva, stabilizátory nálady, kortikosteroidy a lieky proti epilepsii (61, 62, 63, 64).

Iné lieky nám zas okrem apetítu dokážu podporovať aj pocit hladu. Do tejto skupiny zaraďujeme rôzne lieky na cukrovku (napríklad inzulín, inzulínové sekretagogy a tiazolidíndióny) (65).

Existujú tiež anekdotické dôkazy o tom, že apetít môžu ženám stimulovať aj určité druhy antikoncepcie. Tento vedľajší účinok antikoncepcie však ešte nebol vedecky preskúmaný.

Ak teda máte podozrenie, že príčinou vášho častého hladu sú lieky, odporúčame vám navštíviť lekára, ktorý vám nasadí alternatívnu liečbu. V súčastnosti totiž existuje mnoho alternatívnych liekov, ktoré vám nebudú spôsobovať pocit hladu.

 

Jete príliš rýchlo

Mnoho ľudí nevie, že rýchlosť, ktorou jedia, dokáže mať výrazný vplyv na ich hlad.

Svedčia o tom výsledky niekoľkých štúdií, v priebehu ktorých sa zistilo, že „rýchli jedáci“ majú väčší apetít a veľmi často sa aj prejedajú. Okrem toho sa ukázalo, že títo ľudia majú zvýšené riziko výskytu obezity alebo nadváhy (66, 67, 68, 69).

Ďalšej štúdie sa zúčastnilo tridsať žien, ktoré sa rozdelili do dvoch skupín: prvá skupina mala jesť rýchlo a tá druhá – pomaly. Na konci experimentu sa zistilo, že prvú skupinu žien nedokázala podávaná strava nasýtiť a počas každého príjmu potravy skonzumovala oproti druhej skupine o 10 % viac kalórií (70).

Podobná štúdia uskutočnená na diabetikoch preukázala, že ľudia, ktorí jedli pomaly, sa dokázali rýchlejšie nasýtiť a v porovnaní so skupinou „rýchlych jedákov“ sa po tridsiatich minútach od príjmu potravy cítili menej hladní (71).

Tieto účinky sú čiastočne zapríčinené tým, že počas rýchleho jedenia nežujeme dôkladne potravu a neuvedomuje si, koľko presne jedla skonzumujeme (72, 73, 74).

Pri pomalom jedení a žuvaní má tiež ľudské telo viac času na to aby, uvoľnilo hormóny sýtosti. Tieto hormóny nám potom vyšlú do mozgu signál o tom, že sme už zjedli dostatočné množstvo potravy (72, 75).

Vyššie uvedené techniky sú súčasťou vedomého prístupu k jedlu.

Ak teda patríte medzi „rýchlych jedákov“, odporúčame vám začať jesť pomalšie. Pred príjmom potravy sa niekoľkokrát zhlboka nadýchnite a následne sa jedlo snažte pomaly a dôkladne prežúvať.

 

Trpíte zdravotným problémom

Hlad môže byť aj symptómom niektorej choroby.

Vedcom sa podarilo zistiť, že častý hlad je klasickým príznakom cukrovky. Tento zdravotný problém vzniká v dôsledku zvýšenej hladiny cukru v krvi a zvyčajne je sprevádzaný aj mnohými inými symptómami (napríklad nadmerným smädom, úbytkom telesnej hmotnosti a únavou) (76).

Častý hlad sa vyskytuje aj u pacientov, ktorí trpia hypertyreózou. Táto choroba je spôsobená nadmernou produkciou hormónov štítnej žľazy, o ktorých je známe, že nám zvyšujú chuť do jedla (77, 78).

Ďalším zdravotným problémom prejavujúcim sa hladom je hypoglykémia (t. j. stav spôsobený nízkou hladinou cukru v krvi). Hladina cukru nám zvykne klesnúť vtedy, keď sme už istú dobu nejedli. Tento účinok býva často zosilnený stravou, ktorá je bohatá na rafinované sacharidy a cukry (79).

Hypoglykémiu však môže spôsobiť aj iný zdravotný problém (napríklad cukrovka druhého typu, hypertyreóza alebo zlyhanie obličiek) (80, 81, 82).

Neustály hlad býva okrem týchto chorôb symptómom depresie, úzkostných stavov a predmenštruačného syndrómu (56, 83).

Ak teda máte pocit, že vás trápi niektorý z vyššie uvedených zdravotných problémov, odporúčame vám čo najskôr navštíviť lekára, ktorý vám urobí nevyhnutné vyšetrenie a v prípade potreby aj nasadí vhodnú liečbu.

Share This