Chia semienka sú prezentované ako ďalšie zázračné jedlo.
Je to naozaj tak?
Alebo majú odporcovia pravdu a sú vlastne nanič?
Je ľahké sa nechať uniesť emóciami a tvrdiť si zaťato svoje.
Preto sa na ne pozrieme objektívne a zistíte, aké majú chia semienka účinky, aj tie nežiaduce.
Čo sú chia semienka
Chia semienka sú drobné čierne semienka, ktoré sa získavajú z rastliny chia (šalvie hispánskej).
Semienka pochádzajú z Mexika a Guatemaly. Na tomto území ich Aztéci a Mayovia konzumovali ako hlavné jedlo. Slovo „chia“ v jazyku starovekých Mayov znamená „sila“ (1).
Chia semienka maju vysoký obsah vlákniny, omega-3 mastných kyselín, vysokokvalitných bielkovín a niektorých nevyhnutných minerálov či antioxidantov.
Môžu nám zlepšiť zdravie tráviaceho traktu a zvýšiť úroveň omega-3 mastných kyselín v krvi, ktoré sú prospešné pre srdce. Konzumáciou semienok sa tiež znížuje riziko vzniku ochorení srdca a cukrovky.
Chia semienka sú malé, ploché a majú vajcovitý tvar. Ich povrch je lesklý a hladký. Farba semienok sa pohybuje od bielej po hnedú až čiernu (2).
Tieto semienka sa dajú konzumovať rôznymi spôsobmi. Môžeme ich namočiť a potom pridať do ovsenej kaše, pudingu alebo pečiva. Semienkami sa dajú posypať aj šaláty či jogurt.
Dokážu vstrebávať tekutinu a vytvárať gél, a preto sa využívajú aj na zahusťovanie omáčok a ako náhrada vajec (3, 4).
V tomto článku sa teda dočítate všetko, čo potrebujete vedieť o chia semienkach.
Nutričné hodnoty
28 gramov chia semienok obsahuje 138 kalórii, 6 % vody, 46 % sacharidov (83 % z nich tvorí vláknina), 34 % tuku a 19 % bielkovín.
100 gramov chia semienok obsahuje tieto živiny (5):
- 486 kalórii
- 6 % vody
- 16,5 gramu bielkovín
- 42,1 gramu sacharidov
- 0 gramov cukru
- 34,4 gramu vlákniny
- 30,7 gramu tuku. Z toho:
- 3,33 gramu nasýtených tukov
- 2,31 gramu mononenasýtených tukov
- 23,67 gramu polynenasýtených tukov
- 7,83 gramu Omega-3
- 5,84 gramu Omega-6
- 0,14 gramu trans tukov
Dôležité je aj to, že chia semienka sú bezlepkové.
Sacharidy a vláknina
Viac ako 80 % obsahu sacharidov chia semienok tvorí vláknina.
Porcia 28 gramov chia semienok sa môže pýšiť 11 gramami vlákniny, čo je slušná dávka odporúčanej dennej dávky pre mužov a ženy. Denne by muži mali skonzumovať 25 gramov vlákniny a ženy – 38 gramov (6).
Väčšina vlákniny v semienkach je rozpustná. Hovorí sa, že tento typ vlákniny nám môže pomôcť znížiť riziko cukrovky (7, 8, 9, 10).
Niektoré nerozpustné vlákniny môžu byť podobne ako rozpustné vlákniny enzýmami vo vašom čreve. To znamená, že môžu podporovať vytváranie krátkoreťazcových mastných kyselín a zlepšovať zdravie hrubého čreva (6, 11).
Potom ako chia semienka namočíme do vody alebo do inej tekutiny, ich vláknina vstrebe 10 až 12-násobok svojej hmotnosti. Semienka sa potom premenia na masu, ktorá pripomína gél (7).
Tuky
Jednou z unikátnych vlastností chia semienok je ich vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre naše srdce.
Približne 75 % tukov, ktoré chia semienka obsahujú, tvorí omega-3 alfa-linolénová kyselina. Ďalších 20 % tukov je zložených z omega-6 mastných kyselín (12, 13, 14).
Chia semienka sú teda jedným z najznámejších rastlinných zdrojov omega-3 mastných kyselín. Hodnoty omega-3 mastných kyselín v chia semienkach sú vyššie ako v ľanových semienkach (15, 16).
Niektorí vedci tvrdia, že vyšší príjem omega-3 v porovnaní s omega-6 dokáže znížiť zápaly vo vašom tele (17).
Keďže chia semienka obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, podporujú nižší pomer omega-6 k omega-3. Tento nízký pomer môže znížiť riziko výskytu chronických chorôb, ako napríklad ochorení srdca, rakoviny, zápalových ochorení či predčasnej smrti (17, 18).
Obsah omega-3 mastných kyselín v chia semienkach nie je však až taký veľký ako v rybách či rybom oleji. Ryby totíž obsahujú aj kyselinu eikosapentaénovú (EPA) a dokozahexaénovú (DHA).
Predtým, ako vaše telo dokáže zužitkovať alfa-linolénovú kyselinu z chia semienok, musí sa táto kyselina premeniť na aktívne formy (na kyselinu eikosapentaénovú a dokozahexaénovú). Avšak tento proces je veľmi neefektívny (19, 20, 21, 22, 23).
Bielkoviny
Chia semienka obsahujú 19 % bielkovín, čo je porovnateľné s inými semienkami. Také veľké množstvo bielkovín nenájdeme ani vo väčšine obilnín a zrniek (13, 24, 25, 26).
Príjem veľkej porcie bielkovín navyše dokáže zlepšiť pocit sýtosti po konzumácii jedál a teda aj znížiť počet skonzumovaných porcii (27, 28).
Tieto semienka obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, a preto sú vysokokvalitným rastlinným zdrojom bielkovín. Neodporúčajú sa však ako jediný zdroj bielkovín pre detí (29, 30).
Vitamíny a minerály
Chia semienka obsahujú vysoké hodnoty mnohých minerálov. Na vitamíny sú však chudobné.
Najviac sa v nich nachádzajú tieto minerály:
- Mangán. Všetky zrnká a semienka sú bohaté na mangán, ktorý je nenahraditeľný pre metabolizmus, rast a vývoj (31).
- Fosfor. Zvyčajne ho nachádzame v jedlách, ktoré sú bohaté na bielkoviny. Fosfor pomáha zlepšiť zdravie kostí a udržuje aj naše tkanivá (32).
- Meď. Tento minerál dnes často chýba v našej strave. Meď je dôležitá pre zdravie srdca (33).
- Selén. Toto je dôležitý antioxidant, ktorý sa podieľa na mnohých procesoch vo vašom tele (34).
- Železo. Je súčasťou hemoglobínu v červených krvinkách. Podieľa sa aj na preprave kyslíka celým naším telom.
- Horčík. Tento minerál často chýba v strave ľudí v moderných krajinách. Je veľmi dôležitý pre mnohé procesy v ľudskom tele (35).
- Vápnik. Minerál, ktorý sa vo veľkých množstvách vyskytuje vo vašom tele. Je nevyhnutný pre kosti, svaly a nervy (36).
Ďalšie látky v chia semienkach
Chia semienka obsahujú množstvo užitočných rastlinných zlúčenín. Patria medzi ne (12, 14, 37):
- Kyselina chlorogénová. Tento antioxidant dokáže znížiť krvný tlak (38, 39).
- Kyselina kávová. Táto látka sa vo veľkých hodnotách vyskytuje v mnohých potravinách rastlinného pôvodu. S jej pomocou môže vaše telo bojovať so zápalom (40).
- Quercetin. Tento silný antioxidant môže znížiť riziko výskytu srdcových chorôb, osteoporózy a niektorých druhov rakoviny (41, 42, 43).
- Kemferol. Hovorí sa. že tento antioxidant dokáže znížiť riziko vzniku rakoviny a iných chronických chorôb (44, 45).
Takže suché chia semienka majú aj dlhšiu trvanlivosť, pretože antioxidanty zabraňujú poškodeniu ich tukov (46, 47).
Účinky chia semienok na váš organizmus
Chia semienka sú bohaté na antioxidanty
Ďalšou vlastnosťou, ktorou sa chia semienka pýšia je, že v nich nájdeme vysoký obsah antioxidantov (2, 3).
Antioxidanty chránia citlivé tuky v semienkach pred skazením (4).
Niektorí experti tvrdia, že účinky antioxidantov z doplnkov stravy sú otázne, ale tie z potravín môžu pozitívny vplyv na naše zdravie (5).
Tieto antioxidanty totiž bojujú proti vytváraniu voľných radikálov, ktoré dokážu poškodiť molekuly buniek a sú jednou z príčin starnutia, a výskytu takých chorôb, ako je rakovina (6, 7).
Takmer všetky sacharidy v týchto semienkach tvorí vláknina
Hrsť chia semienok (okolo 28 gramov) obsahuje 12 gramov sacharidov, z toho 11 gramov tvorí vláknina, ktorú vaše telo nestrávi. Hoci vláknina patrí do skupiny sacharidov, jej zdravotné účinky sa drasticky líšia od ľahko stráviteľných sacharidov, akými sú napríklad škrob či cukor.
Porcia 28 gramov chia semienok obsahuje len jeden gram ľahko stráviteľných sacharidov, čo je veľmi málo, a preto tieto semienka patria k potravinám s nízkym obsahom sacharidov.
Vďaka tomu, že obsahujú veľké množstvo ľahko rozpustnej vlákniny, dokážu chia semienka vstrebať vo vode 10 až 12-násobok svojej hmotnosti. Potom sa premenia na niečo ako gél, ktorý sa rozpínie vo vašom bruchu (8).
A týmto by sa teoreticky mal zvýšiť pocit sýtosti a malo by sa aj spomaliť vstrebávanie potravy. Vďaka tejto vlastnosti semienok môžeme aj prijať menej kalórii.
Vlákninu tiež konzumujú prospešné baktérie vo vašom čreve. Pre vaše zdravie je dôležité a kľúčové, aby črevná flóra bola dobre živená (9).
Keďže až 40 % obsahu chia semienok tvorí vláknina, robí to z nich jeden z najlepších zdrojov vlákniny na svete.
Chia semienka sú bohaté sa kvalitné bielkoviny
Chia semienka obsahujú slušné množstvo bielkovín – tvoria 14 % ich obsahu, čo je veľmi veľa v porovnaní s ostatnými rastlinnými zdrojmi..
Majú aj dobré vyváženie esenciálnych aminokyselín, takže vaše telo by malo byť schopné naplno využiť bielkoviny z ich obsahu (10, 11).
Takisto bielkoviny majú množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie a nepochybne je to aj jedna zo zložiek živín, ktorá nám pomáha najviac pri chudnutí.
Vysoký príjem bielkovín znižuje apetít a zistilo sa aj to, že po ich konzumácii sa znižuje množstvo nutkavých myšlienok na jedlo až o 60%. O 50 % sa tiež znižuje chuť na jedlo v nočných hodinách (12, 13).
Chia semienka tiež predstavujú skvelý zdroj bielkovín, predovšetkým pre ľudí, ktorí jedia málo živočíšnych produktov alebo ich nejedia vôbec.
Vysoký obsah vlákniny a bielkovín v chia semienkach vám môže pomôcť schudnúť
Veľa špecialistov v oblasti zdravia tvrdí, že chia semienka sú nápomocné pri chudnutí.
Ich rozpustná vláknina vstrebáva veľké množstvo vody a zvyšuje svoj objem v žalúdku. To by malo zlepšiť pocit sýtosti a spomaliť vstrebávanie potravín (14).
Niektoré štúdie skúmali rozpustnú prírodnú vlákninu – glukomanán. Zistilo sa, že podobne ako aj ostatné rozpustné vlákniny, aj táto nám dokáže pomôcť schudnúť (15, 16).
Bielkoviny v chia semienkach tiež dokážu znížiť apetít a tým aj nadmerný príjem potravín.
Jedna štúdia tiež ukázala, že jedením chia semienok na raňajky sa zvýši pocit sýtosti, čiže nebudete mať krátko po raňajkách opäť potrebu jesť (17).
Avšak výsledky experimentov, ktoré skúmali, ako veľmi sú chia semienka nápomocné pri chudnutí, neboli potešujúce.
Napríklad, jedného experimentu sa zúčastnilo 90 obéznych ľudí, ktorí v priebehu dvanástich týždňov mali zjesť 50 gramov chia semienok denne. Ukázalo sa, že to nemalo žiaden vplyv na ich hmotnosť ani na zdravotný stav (18).
Ani počas ďalšieho 10-týždňového experimentu, ktorého sa zúčastnilo 62 žien, sa neukázal pozitívny účinok chia semienok na hmotnosť ich tela. U žien sa však zvýšili hodnoty omega-3 mastných kyselín v krvi (19).
Naopak, počas šesťmesačnej štúdie, ktorej sa zúčastnil obézni ľudia, trpiaci cukrovkou druhého typu a ktorí konzumujú jedlá s nižším obsahom kalórii sa ukázalo, že každodenné jedenie chia semienok viedlo k väčšej strate hmotnosti ako to bolo počas užívania placeba (20).
Mnoho vedcov však tvrdí, že aj keď konzumáciou samotných chia semienok neschudnete, môžu byť užitočné, keď sa pridajú do diety na chudnutie, pri ktorej budete v kalorickom deficite.
Proces chudnutia však netvorí len samotné jedlo. Jeho súčasťou sú aj iné zložky zdravého životného štýlu, ako napríklad spánok či vhodné cvičenie.
Chia semienka nám teda môžu pomôcť schudnúť len vtedy, keď ich skombinujeme s primeraným kalorickým príjmom a zdravou životosprávou.
Chia semienka a omega-3 mastné kyseliny
Podobne ako ľanové semienka, aj chia semienka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
Ak ich obsah porovnáme na rovnaké množstvo, tak chia semienka obsahujú viac omega-3 mastných kyselín ako losos, ktorý patrí medzi najlepšie zdroje omega-3. Lenže má to háčik.
Musíme však mať na pamäti, že tieto omega-3 mastné kyseliny tvorí predovšetkým kyselina alfa-linolénová (ALA), ktorá nie je taká prospešná, ako sa na prvý pohľad zdá.
Predtým, ako vaše telo alfa-linolénovú kyselinu využije, sa táto kyselina musí premeniť sa aktívne formy kyseliny eikosapentaenovej a dokozahexaénovej.
Ľudské telo, bohužiaľ, nie je efektívne pri premene alfa-linolénovej kyseliny do telu využiteľných foriem omega-3 mastných kyselín.
Z toho dôvodu rastlinné omega-3 mastné kyseliny zvyknú byť menej užitočné ako tie živočíšneho pôvodu, ktoré nájdeme napríklad v rybom oleji (21).
Štúdie ďalej ukázali, že mleté chia semienka dokážu zvýšiť hladinu alfa-linolénovej a eikosapentaenovej kyseliny v krvi. Nedokážu však zvýšiť hladinu dokozahexaénovej kyseliny (19, 22).
A toto môže byť problém.
Väčšina expertov považuje tieto semienka za nízkokvalitný zdroj omega-3 mastnej kyseliny. Dôvodom je, že nedodávajú nášmu telu kyselinu dokozahexaénovu, ktorá je najdôležitejšou omega-3 mastnou kyselinou.
Takže ak sa chcete obohatiť o kyselinu dokozahexaénovu, ktorá je potrebná pre vaše telo a mozog, jedzte radšej mastné ryby alebo užite rybí olej. Ak ste vegán alebo vegetarián, siahnite po inom rastlinnom doplnku kyseliny dokozahexaénovej.
Chia semienka vám môžu znížiť riziko výskytu srdcových chorôb
Keďže chia semienka majú vysoký obsah vlákniny, bielkovín a omega-3 mastných kyselín, dokážu znížiť riziko výskytu ochorení srdca.
Ich prínos pre naše telo skúmali rôzne štúdie. Ich výsledky však neboli jednotné.
Experimenty na potkanoch ukázali, že chia semienka môžu znížiť rizikové faktory ako množstvo triglyceridov, zápalov, inzulínovú rezistenciu a brušný tuk. V našom tele dokážu tiež zvýšiť hodnoty „dobrého“ HDL cholesterolu (23, 24).
Počas experimentu na ľuďoch sa však zníženie týchto rizikových faktorov nepotvrdilo (19).
Ďalšie štúdie zas dokázali, že chia semienka môžu u ľudí, ktorí trpia hypertenziou a majú vysoké riziko výskytu srdcových ochorení, výrazne znížiť krvný tlak (25, 26).
Chia semienka teda môžu byť prospešné pre vaše srdce. Neočakávajte však významný účinok, pokiaľ ich konzumáciu nespojíte so zdravšou stravou a životným štýlom.
Obsahujú veľké množstvo živín, ktoré sú dôležité pre kosti
Chia semienka obsahujú veľké množstvo živín, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí. Patria medzi ne hlavne vápnik, fosfor, horčík a bielkoviny.
Obsah vápnika je doslova úchvatný. V 25 gramoch smienok sa nachádza 18 % odporúčanej dennej dávky tohto minerálu.
Obsahujú dokonca viac vápnika ako väčšina mliečnych produktov, a preto sú chia semienka výborným zdrojom vápnika pre ľudí, ktorí nejedia mliečne produkty.
Semienka však obsahujú aj kyselinu fytovú, ktorá do istej miery znižuje vstrebávanie vápnika.
Chia semienka môžu znížiť hladinu cukru v krvi
Vysoká hladina cukru v krvi v lačnom stave je typickým symptómom cukrovky druhého typu.
S vysokou hladinou cukru je spojené aj zvýšené riziko výskytu niektorých chronických chorôb, vrátane ochorenia srdca (27).
Nepriaznivé účinky na naše srdce môžu mať aj dočasné prudké nárasty hladiny cukru v krvi, vyskytujúce sa na pravidelnej báze. To, že hladina cukru v našej krvi pravidelne narastá v nadmerných hodnotach nám môže spôsobiť zdravotné ťažkosti (28).
Experimenty na zvieratách ukázali, že chia semienka môžu zlepšiť citlivosť buniek na inzulín. Ďalej sa ukázalo, že semienka zlepšujú reguláciu hladiny cukru v krvi a jej stabilizáciu po konzumácii jedál (24, 29, 30).
Niekoľko štúdii ukázalo, že u ľudí, ktorí jedli chlieb s obsahom chia semienok, sa znížila hodnota nárastu hladiny cukru v krvi po konzumácii jedál. Po konzumácii chleba bez chia semienok bol nárast hladiny cukru stále vysoký (31, 32).
Môžu znížiť chronický zápal
Zápal je bežnou reakciou vášho tela na infekciu či zranenie. Typickým príkladom je červená a opuchnutá pokožka.
Aj napriek tomu, že zápal pomáha nášmu telu sa liečiť a prekonať baktérie, vírusy či iné infekčné agensy, môže nášmu telu aj ublížiť.
Najškodlivejší zápal je chronický, ktorý dokáže zvýšiť riziko srdcových chorôb a rakoviny.
Chronický zápal sa neprejavuje viditeľnými príznakmi, no môžu vám ho zistiť meraním zápalových markerov v krvi.
Riziko chronického zápalu vo vašom tele zvyšuje najmä nezdravá životospráva ako fajčenie, nedostatok cvičenia a zlý jedálniček.
Našťastie, niektoré zdravé potraviny však hladinu markerov chronického zápalu vo vašej krvi môžu aj znížiť.
Jedná trojmesačná štúdia, ktorej sa zúčastnilo dvadsať diabetikov ukázala, že každodenným jedením 37 gramov chia semienok sa zápalové markery hs-CRP znížili o 40 %. Naopak, u diabetikov, ktorí jedli pšeničné otruby, sa žiadne významné zlepšenie nespozorovalo (25).
Ďalšie štúdie však nedokázali zaznamenať významný účinok chia semienok na zápalové markery (33).
Ako ich zaradiť do jedálnička – dávkovanie a užívanie
Chia semienka sa dajú veľmi ľahko zahrnúť do vašej stravy.
Tieto semienka nemajú výraznú chuť, a preto ich môžete pridať takmer do všetkého.
Na rozdiel od ľanových semienok ich nemusíme ani drviť, a preto sú veľmi jednoduché na prípravu.
Môžete ich jesť surové alebo si ich namočiť do šťavy. Pridávajú sa tiež do ovsenej kaše, pudingov, smoothie či do pečiva.
Dajú si nimi posypať aj cereálie, jogurt, zelenina a ryžové jedlá.
Vďaka ich schopnosti vsakovať vodu a tuk ich môžeme tiež použiť na zahustenie omáčky a aj ako náhradu vajec.
Po zmiešaní s vodou sa dokážu premeniť na gél.
Pridaním chia semienok do jedál sa tiež značne zvýši ich výživová hodnota.
Vyzerá to teda tak, že nášmu telu nemôžu uškodiť. Ak však nezvyknete jesť veľa vlákniny a skonzumujete naraz veľkú porciu semienok, tak potom je možnosť, že sa objavia vedľajšie účinky, ktoré môžu mať vplyv na trávenie.
Odporúča sa teda jesť len 20 gramov (t. j. približne jeden a pol polievkovej lyžice) chia semienok dvakrát denne.
Možné vedľajšie účinky
U zdravých ľudí sa po konzumácii chia semienok vedľajšie účinky neobjavujú (64).
Mnohým ľuďom však neprospieva vysoký príjem vlákniny a vo všeobecnosti sa privysoký príjem neodporúča. Negatívnym symptómom sa však dá predísť tým, že príjem vlákniny začnete postupne zvyšovať. Tiež by ste mali piť veľa vody, ktorá vláknine pomôže prejsť tráviacim traktom.
Obsah kyseliny fytovej
Podobne ako ostatné semienka, aj tieto obsahujú kyselinu fytovú. Kyselina fytová je rastlinná zlúčenina, ktorá sa viaže s takými minerálmi, ako železo či zinok a spomaľuje ich vstrebávanie z jedál (65).
Efekt riedenia krvi
Veľké dávky omega-3 mastných kyselín, ktoré nájdeme napríklad v rybom oleji, môžu nášmu telu pomôcť s riedením krvi (66).
Ked teda užívate lieky na riedenie krvi, mali by ste sa poradiť s vaším doktorom, či je pre vás vhodné konzumovať veľké množstva chia semienok. Omega-3 mastné kyseliny totiž môžu ovplyvniť účinnosť vašich liekov (67, 68).
Lieky na cukrovku
Štúdie ukázali, že chia semienka môžu značne znížiť hladinu cukru v krvi (23). Predpokladá sa, že je to zrejme vďaka ich vysokému obsahu vlákniny, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi (24).
Príjem malej porcie chia semienok môže vo väčšine prípadov pomôcť diabetikom kontrolovať si hladinu cukru v ich krvi. Dávky inzulínu sú však prispôsobené a upravené osobným potrebám, aby bránili poklesu a prudkému nárastu hladiny cukru v krvi (25).
Keďže konzumácia nadmerného množstva chia semienok môže spôsobiť pokles hladiny cukru v krvi, museli by ste upraviť aj dávkovanie vašich liekov na cukrovku.
Lieky na krvný tlak
Okrem toho, že chia semienka znižujú hladinu cukru v krvi, dokážu znížiť aj krvný tlak.
Jedná štúdia ukázala, že v priebehu dvanástich týždňov konzumácie chia semienok sa znížil krvný tlak, markery cukru v krvi a zápal (26).
Dôvodom je, že chia semienka obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré, ako sa ukázalo, dokážu riediť krv a znižovať krvný tlak.
Počas iného experimentu, ktorého sa zúčastnilo 90 ľudí s vysokým tlakom sa zistilo, že užívanie doplnku omega-3 mastnej kyseliny v priebehu ôsmich týždňov dokáže znížiť systolický tlak priemerne o 22,2 mm Hg a diastolický tlak o 11,95 mm Hg.
Tí, ktorí sa tohto experimentu zúčastnili, však chodili na dialýzu. U všeobecnej populácie teda zlepšenie týchto faktorov nastať nemusí (27).
Ľudia s vysokým krvným tlakom teda možno siahnu po chia semienkach. Treba však mať na pamäti, že semienka dokážu zvýšiť účinnosť liekov na krvný tlak, čo môže viesť k hypotenzii – k nízkemu krvnému tlaku.
Nadmerná konzumácia chia semienok môže spôsobiť tráviace problémy
Vláknina je nevyhnutná pre vaše zdravie. Živia sa ňou prospešné baktérie vo vašom čreve a okrem toho má aj mnohé iné dôležité úlohy. Jej nadmerná konzumácia však niektorým ľuďom môže spôsobiť problémy (7, 8).
Nadmerný príjem vlákniny môže spôsobiť bolesti brucha, zápchu, hnačku, nadúvanie a plyny v črevách (9).
Tieto ťažkosti sa tiež môžu objaviť, keď po vysokej dávke vlákniny nepijete dostatočné množstvo tekutín. Voda je totiž potrebná, aby vláknina prešla tráviacim traktom.
Ľudia, ktorí trpia zápalovými ochoreniami čriev (napríklad ulceróznou kolitídou alebo Crohnovou chorobou) by si mali kontrolovať príjem vlákniny a teda potenciálne obmedziť aj konzumáciu chia semienok.
Tieto chronické choroby spôsobujú zápal a zúženie gastrointestinálneho traktu, čo vedie k bolestiam brucha, krvácaniu, hnačke a strate hmotnosti (10, 11).
Hoci na jednej strane je vláknina dôležitá a jej príjem nás môže dlhodobo chrániť pred zápalovými ochoreniami čriev (12), prílišná konzumácia môže spôsobiť presný opak. Ak po konzumácií chia semienok alebo akéhokoľvek iného zdroja bohatého na vlákninu pocítite nevoľnosť, obmedzte ich príjem.
Počas jedenia chia semienok sa môžeme zadusiť
Aj keď tieto semienka sú pre väčšinu ľudí bezpečné, počas ich konzumácie sa však môže zvýšiť riziko zadusenia sa. Dajte si teda pozor na to, aby ste ich jedli opatrne. Platí to najmä pre ľudí, ktorí trpia poruchami prehĺtania.
Riziko zadusenia je spojené s tým, že suché chia semienka sa vo vode alebo v inej tekutine rozpínajú a vsakuju 10 až 12-násobok svojej hmotnosti (13).
Táto ich vlastnosť je užitočná pri varení alebo pečení, avšak môže byť dosť nebezpečná ak k tomu dôjde v krku, kde by mohli uviaznuť.
Stalo sa to jednému 39 ročnému mužovi, ktorý zjedol polievkovú lyžicu suchých chia semienok a potom ich zapil pohárom vody.
Semienka sa v jeho pažeráku roztiahli a upchali ho. Tento muž teda musel ísť na pohotovosť a tam mu semienka vybrali (14).
Ak chcete chia semienka zapiť, pre bezpečnosť si ich radšej vždy namočte 5-10 minút pred jedením.