Čo je zázvor, aké má účinky na váš organizmus a koľko ho môžete denne prijať?

Autor: Miroslav Beňo

Ak sa chcete rozprávať o zdravej strave, tak reč musí prísť aj na zázvor.

Áno, tento čudne vyzerajúci koreň, naskladaný na regáloch v obchodoch,  je skutočne úžasným doplnkom pre zdravý životný štýl.

Je korenistý, ale nie priveľmi pikantný, a kedysi bol čínskymi a indickými liečiteľmi považovaný za dar od bohov.

V tomto článku sa dozviete o zázvore všetko podstatné od jeho účinkov, aj nežiaducich, po to, koľko ho denne môžete zjesť. 

No najprv si povedzme, čo to vlastne je tento koreň zač.

 

 

Čo je zázvor

Zázvor je tropická kvitnúca rastlina, ktorá pôvodne rástla v juhovýchodnej Ázii. Dnes sa však už pestuje po celom svete. Patrí do čeľade rastlín ďumbierovitých a je teda príbuzný kurkume. Odborný názov zázvoru je Zingiber officinale, ktorý pravdepodobne pochádza z sanskritského jazyka a v preklade to znamená „korenie“.

Táto listnatá rastlina dorastá do výšky približne 91 cm. Rastie na nej aj strapcovité súkvetie zeleno-purpurovej farby. Koreň zázvoru, t. j. podzemok, je časť, ktorá sa používa ako korenie alebo ako liek. Rôzne druhy zázvoru môžu mať žlté, červené alebo biele sfarbenie koreňov. Rastlinu počas zberu celú vytrhnú zo zeme, odstránia jej listy a nakoniec vyčistia korene. 

Zázvor môžete jesť čerstvý, sušený, poprípade ho môžete využívať v kuchyni ako korenie. Zo zázvoru sa tiež vyrábajú tablety, kapsuly a tekuté extrakty. Korene tejto rastliny obsahujú približne 2 % esenciálneho oleja, ktorý sa používa v kozmetickom priemysle ako vôňa do mydiel a kozmetických výrobkov.

 

Nutričné hodnoty zázvoru

Zázvor má na naše zdravie množstvo pozitívnych účinkov. Je to vďaka tomu, že obsahuje aktívnu zložku, ktorá sa nazýva gingerol. V údajoch národnej nutričnej databázy ministerstva poľnohospodárstva USA sa tiež uvádza, že zázvor je bohatý na sacharidy, vlákninu a bielkoviny. Ďalej obsahuje množstvo minerálov, vrátane sodíka, železa, draslíka, horčíka, fosforu a zinku. V zázvore sa nachádza aj vitamín C, kyselina listová, vitamín B6, riboflavín a niacín. [3] [2]

Nájdeme v ňom aj množstvo protizápalových a antioxidačných zlúčenín, ako napríklad kyselinu pantoténovú, betakarotén, kapsaicín, kurkumín, kyselinu kávovú a salicylát. Pozitívne účinky na naše zdravie majú aj ďalšie aktívne zlúčeniny. Patria medzi ne šogaol, zerumbon, terpenoidy, flavonoidy, paradol a zingerón. [4]

Porcia polievkovej lyžice čerstvého zázvoru obsahuje:

  • 4,8 kalórii
  • 1,07 gramu sacharidov
  • 0,12 gramu vlákniny
  • 0,11 gramu bielkovín
  • 0,05 gramu tukov
  • 0,1 gramu cukru

 

V zázvore tiež nájdeme menšie množstvo týchto vitamínov a minerálov:

 

Účinky zázvoru

 

Obsahuje gingerol, čo je látka so silnými liečebnými účinkami

Zázvor obsahuje éterické oleje, vďaka ktorým má jedinečnú vôňu a chuť. Najdôležitejším z nich je gingerol.

V zázvore sa nachádza viac ako štyristo chemických zlúčenín, no výskumníci sa domnievajú, že práve vďaka zlúčeninám gingerolu má koreň tejto rastliny množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. (5)

 

Gingerol je teda hlavnou bioaktívnou zlúčeninou, ktorá sa v zázvore nachádza a je zodpovedná za množstvo liečebných vlastnosti koreňa tejto rastliny. Táto zlúčenina má na naše zdravie silné protizápalové a antioxidančné účinky (1).

 

Zázvorom sa dajú liečiť mnohé typy nevoľnosti, najmä tie ranné

Zázvor je veľmi účinný proti nevoľnostiam (2). Už mnohé roky sa používa ako liek na morskú chorobu. Existuje aj množstvo dôkazov, ktoré svedčia o tom, že korene tejto rastliny sú proti tejto chorobe účinne ako lieky na predpis (3).

Zázvor vám môže pomôcť zbaviť sa aj nevoľností, ktoré sa vyskytujú po operáciách. Je vhodný aj pre onkologických pacientov, pretože pomáha potlačiť nevoľnosti, ktoré sú spôsobené chemoterapiami (4, 5).

No najúčinnejší je proti nevoľnostiam, ktoré sa vyskytujú počas tehotenstva. Patria medzi ne napríklad ranné nevoľnosti. 

Výsledky dvanástich štúdii, ktorých sa zúčastnilo 1 278 tehotných žien ukázali, že príjem 1,1 až 1,5 gramovej porcie zázvoru, dokáže značne znížiť symptómy žalúdočných nevoľností (6).

Zázvor však počas týchto experimentov nemal žiaden vplyv vracanie.

Aj napriek tomu, že zázvor sa považuje za zdravú potravinu, jeho konzumáciu v tehotenstve by ste mali konzultovať s vaším lekárom. Hovorí sa, že vysoký príjem zázvoru môže zvýšiť riziko spontánneho potratu. Žiadna štúdia však toto tvrdenie doposiaľ nedokázala.

 

Zázvor môže zmierniť bolesť svalov a aj iné bolesti

Množstvo výskumov ukázalo, že zázvor je účinný proti bolesti svalov, ktorá sa objavuje po cvičení.

Potvrdilo sa to napríklad počas jedenásťdňovej štúdie, počas ktorej mali ľudia, ktorí vykonávali cviky na lakte, denne zjesť dva gramy zázvoru. Zúčastneným sa po cvičeniach značne zmiernila bolesť svalov (7).

Zázvor však na bolesť svalov, ktorá sa bežne vyskytuje po cvičení, okamžite neúčinkuje. Dokáže len efektívne zmierniť jej priebeh (8).

Vedci sa domnievajú, že tieto účinky na naše telo má zázvor vďaka jeho protizápalovým vlastnostiam.

 

Protizápalové účinky zázvoru nám môžu pomôcť s osteoartrózou

Osteoartróza je zdravotný problém, ktorý sa dosť často vyskytuje. 

Spôsobuje degeneráciu kĺbov a jej symptómami sú teda ich bolesti a nehybnosť.

Počas kontrolovaného experimentu, ktorého sa zúčastnilo 247 ľudí, trpiacich osteoartrózou kolenného kĺbu, sa skupine ľudí, ktorá užila zázvorový extrakt, zmiernila bolesť. Vďaka tomu teda aj začali užívať menej liekov proti bolesti (9).

Ďalšia štúdia ukázala, že lokálna aplikácia zmesi zázvoru, mastichy, škorice a sezamového oleja, dokáže u pacientov s osteoartrózou zmierniť bolesť a zlepšiť hybnosť kĺbov (10).

 

Zázvor môže znížiť hladinu cukru v krvi a tým pádom potenciálne zlepšiť aj rizikové faktory srdcových ochorení

O tomto účinku zázvoru sa doposiaľ veľa nevie. Známe je však už to, že zázvor môže mať silné proticukrovkové vlastnosti.

V roku 2015 sa konala štúdia, ktorej sa zúčastnilo 41 pacientov s cukrovkou druhého typu. Zistilo sa, že dennou konzumáciou dvoch gramov mletého zázvoru sa dokáže o 12 % znížiť hladina cukru v krvi v lačnom stave (11).

V priebehu dvanástich týždňov sa tiež o 10 % znížila hodnota glykovaného hemoglobínu HbA1c, čo je marker dlhodobej hladiny cukru v krvi.

Ďalej sa o 28 % znížil pomer apolipoproteinu B a apolipoproteinu AI (apoB/apoAI), a o 23 % aj markery oxidovaných lipoproteínov. Vysoký pomer apoliproteinov a zvýšená hladina markerov oxidovaných lipoproteínov patria medzi hlavné rizikové faktory srdcových ochorení.

Majte však na pamäti, že toto bola len menšia štúdia. Jej výsledky sa môžu zdať úchvatné, no je potrebné ešte vykonať väčšie výskumy, ktoré by vplyv zázvoru na tieto rizikové faktory potvrdili. 

 

Zázvor nám môže pomôcť s chronickými tráviacimi ťažkosťami

Chronické tráviace ťažkosti sa označujú ako dyspepsia. Pre túto poruchu trávenia sú charakteristické opakujúce sa bolesti a nepríjemné pocity v nadbrušku. 

Hovorí sa, že hlavným spúšťačom týchto tráviacich ťažkostí je spomalené vyprázdňovanie žalúdka.

Viaceré experimenty priniesli zaujímavé zistenie, ktoré spočívalo v tom, že u ľudí, ktorí trpia dyspepsiou, dokáže zázvor urýchliť vyprázdňovanie žalúdka.

Ľuďom, ktorí si po polievke dali zázvor, sa doba vyprázdňovania žalúdka skrátila zo šestnástich na dvanásť minút (12).

Ďalšej štúdie sa zúčastnilo 24 zdravých ľudí, ktorí mali pred jedlom konzumovať 1,2 gramu mletého zázvoru. Zistilo sa, že doba vyprázdňovania ich žalúdkov sa zrýchlila o 50 % (13).

 

Mletý zázvor môže výrazne zmierniť menštruačné bolesti

Menštruačná bolesť (odborne dysmenorea) je typ bolesti, ktorý trápi ženy počas menštruačného cyklu.

Jedným z tradičných dôvodov, prečo ľudia zázvor užívajú je to, že im pomáha uľaviť od rôznych bolestí (vrátane tých menštruačných).

V priebehu jednej štúdie malo 150 žien počas prvých troch dní menštruačného cyklu zjesť každý deň gram mletého zázvoru (14).

Zistilo sa, že účinky zázvoru proti menštruačným bolestiam sú podobné účinkom liekov s obsahom kyseliny mefenamovej a ibuprofenu.

 

Zázvor dokáže znížiť hladinu cholesterolu v krvi

Vysoká hladina LDL lipoproteínov (t. j. zlého cholesterolu) vám môže zvýšiť riziko výskytu srdcových chorôb.

Potraviny, ktoré konzumujete môžu mať silný vplyv na hladinu LDL cholesterolu vo vašej krvi.

Počas 45-dňovej štúdie malo 85 ľudí, ktorí mali vysoké hladiny cholesterolu, zjesť 3 gramy mletého zázvoru. Ukázalo sa, že sa im značne znížila hladina väčšiny cholesterolových markerov (15).

Tento účinok zázvoru potvrdila aj ďalšia štúdia na potkanoch, ktorí trpeli hypotyreózou. Zázvorový extrakt mal na hladinu LDL cholesterolu v ich krvi taký efekt ako liek na zníženie cholesterolu – atorvastatín (16).

Obe štúdie tiež ukázali, že zázvor dokáže znížiť celkovú hladinu cholesterolu a triglyceridov.

 

Zázvor obsahuje látku, ktorá nás môže ochrániť pred výskytom rakoviny

Rakovina je veľmi vážne ochorenie, ktoré sa vyznačuje nekontrolovaným rastom buniek.

Veľa štúdii už skúmalo, či môže zázvorový extrakt alternatívne liečiť niektoré druhy rakoviny.

Dôvodom týchto experimentov bolo, že surový koreň zázvoru obsahuje veľké množstvo 6-gingerololu. O tejto látke je známe, že má protirakovinové vlastnosti (17, 18).

V priebehu jednej štúdie malo 30 ľudí denne prijímať dva gramy zázvorového extraktu. Neskôr sa im v hrubom čreve značne znížil počet prozápalových cytokínov (19).

Počas ďalšieho experimentu, ktorého sa zúčastnili ľudia s vysokým rizikom výskytu rakoviny hrubého čreva, sa však tieto zistenia nepotvrdili (20).

Niektoré menšie výskumy tiež nasvedčujú, že zázvor môže zabrániť výskytu rakoviny pankreasu, prsníka či vaječníkov. Výsledky týchto štúdii však nie sú jednotné, a preto je potrebné tento účinok zázvoru ešte viac preskúmať (21, 22, 23).

 

Zázvor nám môže zlepšiť mozgové funkcie a chráni nás aj pred výskytom Alzheimerovej choroby

Oxidačný stres a chronický zápal v našom tele môžu urýchliť proces starnutia. Hovorí sa, že tieto faktory sú aj hlavnými spúšťačmi Alzheimerovej choroby a vekom podmieneného úpadku kognitívnych funkcii.

Niektoré experimenty na zvieratách naznačili, že antioxidančné a bioaktívne zlúčeniny, ktoré zázvor obsahuje, dokážu potlačiť zápalové reakcie v mozgu (24).

Výsledky ďalších štúdii hovoria aj o tom, že zázvor dokáže priamo zlepšiť mozgovú funkciu. Ukázalo sa to napríklad počas štúdie, ktorej sa zúčastnilo šesťdesiat žien v strednom veku. Konzumáciou zázvorového extraktu sa u nich zlepšil reakčný čas a pracovná pamäť (25).

To, že zázvor nás dokáže ochrániť pred vekom podmieneným úpadkom mozgovej funkcie, potvrdilo aj množstvo štúdii na zvieratách (26, 27, 28).

 

Aktívna zložka zázvoru nám môže pomôcť bojovať proti infekčným ochoreniam

Gingerol, bioaktívna látka, ktorá sa nachádza v čerstvom zázvore, dokáže znížiť riziko výskytu infekčných ochorení.

Zázvorový extrakt dokáže v našom tele zabrániť rastu mnohých typov baktérii (29, 30).

Je veľmi účinný voči baktériám v ústnej dutine, ktoré spôsobujú rôzne zápalové ochorenia ďasien, akými sú napríklad gingivitída a periodontitída (31).

Čerstvý zázvor môže nášmu telu pomôcť bojovať aj proti respiračnému sysncycialnému vírusu (RSV), ktorý je častou príčinou respiračných infekcii (32).

 

Zázvor a chudnutie

Experimenty na zvieratách ukázali, že zázvor dokáže posilniť metabolizmus. Vďaka tomuto účinku nám môže pomôcť aj schudnúť a bojovať s obezitou. Konzumáciou zázvoru sa zlepší vaša vytrvalostná kapacita a tým pádom aj dokážete efektívnejšie cvičiť. S pomocou zázvoru sa tiež rýchlejšie vrátite späť do formy a vtesnáte sa aj do svojho vysnívaného outfitu [20] [21].

 

Zmierňuje nachladnutie alebo chrípku

Veľa ľudí dnes konzumuje zázvor kvôli tomu, aby im pomohol vyliečiť sa z nachladnutia alebo chrípky. Neuvedomujú si však, že tento účinok zázvoru je nepodložený.

V roku 2013 vedci skúmali účinok čerstvého a sušeného zázvoru na jeden respiračný vírus, ktorý sa nachádzal v ľudských bunkách.

Výsledky tohto výskumu ukázali, že čerstvý zázvor môže ochrániť náš respiračný systém pred vírusom. Sušený zázvor však takýto účinok na naše zdravie nemá. 

Podobne v roku 2013 skúmala menšia štúdia popularitu bylinkárstva. Rôznych ľudí sa anketári pýtali, či na liečenie nachladnutia alebo chrípky využívajú túto techniku.

Prieskum, ktorého sa v dvoch rôznych lokalitách zúčastnilo tristo pacientov lekárni ukázal, že 69 % opýtaných využíva na svoje liečenie bylinkárstvo. Väčšina ľudí sa tiež vyjadrila, že takéto liečenie považujú za účinne. 

Zaujímavým zistením bolo však to, že aj napriek tomu, že zázvor je najpopulárnejší ingredient týchto liekov, niektorí ľudia ho neužívali.

 

Zázvor a bolesť v hrdle

Zázvor obsahuje bioaktívne zlúčeniny. Bioaktívne zlúčeniny sú fytonutrienty, ktoré sa nachádzajú v niektorých potravinách a majú priaznivé účinky na vaše zdravie. Najdôležitejšími bioaktívnymi zlúčeninami, ktoré zázvor obsahuje, sú gingeroly a šogaoly (1, 2).

Viaceré štúdie ukázali, že tieto zlúčeniny majú protizápalové vlastnosti, čo znamená, že nám môžu pomôcť prekonať niektoré zdravotné ťažkosti (vrátane bolesti hrdla) a zároveň znížia riziko ich výskytu. Pre správne pochopenie účinku zázvoru na liečbu a upokojenie bolesti hrdla je však potrebné vykonať viac kontrolovaných experimentov (3).

Hovorí sa, že zázvor má aj antimikrobiálne vlastnosti, čo nám môže pomôcť bojovať s rôznymi infekciami (či už s bakteriálnymi alebo vírusovými), medzi ktoré patria aj tie, ktoré spôsobujú bolesti hrdla (4, 5).

Počas jednej in vitro (skúmavkovej) štúdie sa zistilo, že desaťpercentný roztok zázvorového extraktu dokáže potlačiť Streptococcus mutans, Candida albicans a Enterococcus faecalis, čo sú mikroorganizmy, ktoré často spôsobujú infekcie v ústnej dutine. Pre lepšie porozumenie vplyvu zázvoru na baktérie a vírusy, ktoré spôsobujú bolesti hrdla, je však potrebné vykonať ešte viac výskumov (6).

Na záver treba dodať, že zázvor má aj antioxidančné vlastnosti. Antioxidanty nás môžu ochrániť pred výskytom rôznych chorôb a zároveň majú aj liečebné účinky. V priebehu jednej štúdie sa však ukázalo, že antioxidančne účinky na naše telo má skor čerstvý zázvor ako sušený (7, 8, 9).

 

Pomáha zlepšiť trávenie

Čínska medicína vyzdvihuje zázvor ako potravinu, ktorá dokáže uľahčiť tráviaci proces. Viaceré účinky zázvoru sú už roky známe a sú neodmysliteľnou súčasťou ľudového liečiteľstva. Výsledky štúdii z roku  2019, ktoré boli publikované v časopise Food, Science & Nutrition však hovoria o tom, že pre porozumenie efektívnej dávky zázvoru je potrebné vykonať ďalšie experimenty na ľuďoch. Štúdie však súhlasili s tým, že existuje množstvo anekdotických dôkazov, ktoré boli potvrdené klinickými výskumami [9].

Zvýšené hladiny cukru v krvi po jedle môžu spomaliť vyprázdňovanie žalúdka. To nášmu telu pomôže regulovať vysokú hladinu cukru v krvi a zároveň sa nám upokojí žalúdok. Tým pádom sa udrží aj rytmus žalúdočnej aktivity. Okrem toho sa v žalúdku nachádza množstvo zlúčenín, ktoré zlepšujú vstrebávanie živín a minerálov z jedla, ktoré konzumujeme. Zázvor dokáže povzbudiť apetít, zatiaľ čo tráviaci trakt sa pripravuje na príjem potravy a to je dôvodom, prečo sa často podáva ako predjedlo alebo aperitív.

 

Pomáha nám zbaviť sa prebytočných plynov v črevách 

Zázvor má silný karminatívny účinok, čo znamená, že nám pomáha uvoľňovať plyny v črevách. Nadmerné množstvo týchto plynov v črevách neznamená len to, že sa možno ocitnete v nepríjemnej situácii. Nahromadenie týchto plynov totiž dokáže vyvinúť tlak na orgány vo vašom trupe.

Počas štúdie, ktorej výsledky boli publikované v časopise European Review for Medical and Pharmacological Studies sa zistilo, že zázvor dokáže urýchliť tráviaci proces. Tento účinok je veľmi dôležitý pre naše telo, pretože spôsobí rýchlejšie vyprázdňovanie žalúdka. Tým pádom sa do tenkého čreva rýchlejšie dostanú aj plyny a vy nebudete mať pocit brušného diskomfortu a zbavíte sa aj nafukovania.

Žutie malej porcie zázvoru môže vášmu telu pomôcť správne uvoľniť plyny a ochráni vás aj pred ich opätovným nahromadením.

 

Dávkovanie a koľko zázvoru môžete prijať

Počas výskumov sa zistilo, že dávkovanie zázvoru závisí od zdravotnej ťažkosti, s ktorou vám má pomôcť:

  • Dvojtýždňová štúdia zistila, že na liečenie nevoľnosti a vracania, ktoré vyvolávajú lieky na liečbu HIV/AIDS (antiretrovirálne lieky) vám môže pomôcť to, že denne zjete gram zázvoru. Túto porciu by ste si mali rozdeliť na dve dávky a každú z nich skonzumovať tridsať minút pred užitím antiretrovirálnych liekov. 
  • Na liečenie menštruačných bolestí (dysmenorrhea) užite 250 mg špecifického zázvorového extraktu, ktoré vyrábajú napríklad farmaceutické firmy Zinotoma alebo Goldaru. Extrakt užívajte počas prvých troch dní menštruačného cyklu štyrikrát za deň. Pre dosiahnutie lepšieho účinku začnite dva dni pred menštruáciou jesť 1500 mg dennú porciu mletého zázvoru. Túto porciu si rozdeľte maximálne na tri dávky. Mletý zázvor užívajte aj počas prvých troch dní menštruačného cyklu. 
  • Štúdie, ktoré trvali tri dni až tri týždne zistili, že zbaviť sa rannej nevoľnosti vám pomôže 500 až 2500 mg denná porcia zázvoru. Túto porciu si rozdeľte na dve až štyri dávky.
  • Množstvo štúdii skúmalo aj vplyv produktov zázvorových extraktov na osteoartrózu. Dávkovanie sa líšilo podľa typu extraktu. Na liečenie osteoartrózy môžete každý deň prijímať 170 mg extraktu Eurovita 33 (EV ext-33), ktorý užívajte trikrát do dňa. Dobrou voľbou je aj extrakt Eurovita 77 (Ev ext-77), ktorý obsahuje zázvor v kombinácii s alpiniou. Výsledky štúdii odporúčajú denne užívať 255 mg dávku tohto extraktu, ktorú príjmajte dvakrát do dňa. V priebehu experimentov sa skúmal aj zázvorový extrakt Zintona EC. Zúčastnení ľudia mali denne užívať 250 mg porcie tohto extraktu, ktoré prijímali štyrikrát do dňa. Posledným zázvorovým extraktom, ktorý sa na liečbu osteoporózy odporúča, je Eurovita 35 (EV ext-35). Počas experimentov mali ľudia v priebehu štyroch týždňov každý deň užívať 340 mg dávku tohto extraktu spolu s 1000 mg dávkou glukozamínu. 

 

Vedľajšie účinky zázvoru

 

Môže nám spôsobiť pálenie záhy

Denne by ste nemali zjesť viac ako štyri gramy zázvoru. Konzumácia nadmerného množstva tejto potraviny totiž môže vo vašom tele vyvolať pálenie záhy. Anekdotické dôkazy svedčia aj o tom, že zázvor môže v našom tele vyvolať žalúdočné nevoľnosti a grganie.

Keď však zázvor užívate ako alternatívny liek a trápi vás pálenie záhy, siahnite radšej po zázvorových kapsulách, ktoré tento nežiaduci účinok nezvyknú vyvolávať.

Počas jednej štúdie, ktorá skúmali rôzne účinky zázvoru na naše telo, sa veľa zúčastnených ľudí sťažovalo na pálenie záhy (1). Nežiaduce účinky vrátane pálenia záhy sa najčastejšie vyskytovali po konzumácii viac ako 5 gramov zázvoru denne (2).

 

Môže nám spôsobiť žalúdočné nevoľnosti

O tomto nežiadúcom účinku sa toho doposiaľ veľa nevie. Zázvor podporuje vylučovanie žlče a tým pádom nám aj zlepšuje trávenie. Keď však náš žalúdok je prázdny, môže nám tento účinok zázvoru spôsobiť zdravotné ťažkosti vrátane zrýchleného vyprázdňovania žalúdka, čo môže viesť k narušeniu činnosti tráviaceho systému či k žalúdočným nevoľnostiam.

Navyše gingerol, ktorý zázvor obsahuje, je podobný kapsaicínu, čo je aktívna zložka mnohých korenín a čili papričiek. Z toho vyplýva, že po konzumácii zázvoru vás môže znepokojiť podráždenie žalúdka a prebytok kyseliny žalúdočnej.

Niektoré štúdie však tvrdia presný opak. Zázvor podľa nich dokáže podráždenie žalúdka vyliečiť (6), a preto je potrebné vykonať viac výskumov, ktoré by zistili, či zázvor naozaj tento zdravotný problém spôsobuje. 

 

Jeho konzumácia nemusí byť bezpečná pre tehotné ženy

Aj napriek tomu, že zázvor dokáže tehotným ženám pomôcť s nevoľnosťami, je potrebné poznať aj temné stránky tejto byliny. Mnohí výskumníci sa totiž domnievajú, že konzumáciou zázvoru sa dokáže zvýšiť riziko výskytu spontánneho potratu (7). To však platí len v prípade, keď počas tehotenstva zjete viac ako 1500 mg zázvoru za deň (8).  Príjem menšej dávky zázvoru tehotným ženám neuškodí. 

Počas tehotenstva sa neodporúča užívať ani veľké dávky zázvorových doplnkov, ktoré tiež môžu vyvolať spontánny potrat alebo spôsobiť ďalšie komplikácie. Aj napriek tomu, že konzumácia takého množstva zázvoru, ako sa nachádza v bežnej strave sa môže pre bežného človeka javiť bezpečnou, počas tehotenstva to môže spôsobiť problémy. Príjem nadmerného množstva tejto potraviny v tehotenstve môže spôsobiť aj výskyt kyslého refluxu a pálenie záhy (8).

Zázvor tiež dokáže znížiť agregáciu krvných doštičiek (trombocytov) a tým sa zvyšuje riziko krvácania (9). A preto sa jeho konzumácia istý čas neodporúča čerstvým mamičkám, ktoré počas pôrodu stratili veľké množstvo krvi.

 

Dokáže spôsobiť nedostatok cukru v krvi

Vo všeobecnosti je známe, že zázvor pomáha diabetikom znížiť hladinu cukru v krvi. Keď však užívate lieky na cukrovku, môže vám spôsobiť ďalšie zdravotné problémy (11). Táto bylinka totíž dokáže zvýšiť účinnosť liekov na cukrovku a to môže spôsobiť hypoglykémiu alebo nadmerné zníženie hladiny cukru v krvi.

Share This