Banán a všetko, čo o ňom potrebujete vedieť (kalórie, nutričné hodnoty, vitamíny, účinky)

Autor: Miroslav Beňo

Čo je banán

Banány sú tropické ovocie, ktoré má v dužinatej šupke mäkkú dužinu. Toto ovocie je podlhovasté a jemne zahnuté. Rastie v zhlukoch na vrcholoch ovocných stromov. Banány sú rôznych farieb, môžu byť zelené, červené, žlté a hnedé (keď dozrejú). Banánovník je najväčší kvitnúci dužinatý strom na svete. Botanický názov banánov je Musa acuminata. 

Banány môžete jesť hneď ako dozrejú. Môžete ich pridávať do ovocných šalátov, džúsov, koktailov alebo na dochutenie vašich cereálií na raňajky. Rýchlo vám dobijú energiu. Vyše 100 krajín na celom svete pestuje banány, z ktorých sa dá vyrobiť vlákno, či banánové víno. Vďaka zaujímavému vzhľadu ich nájdete aj na rôznych ornamentálnych dekoráciách. 

 

 

Nutričné hodnoty – kalórie a makroživiny

Nutričné hodnoty jedného stredne veľkého banánu (100g) sú:

  •         Kalórie: 89
  •         Voda: 75%
  •         Proteín: 1,1g
  •         Sacharidy: 22,8g
  •         Cukry: 12,2g
  •         Vláknina: 2,6g
  •         Tuk: 0,3g 

 

Sacharidy: 

Banány sú bohatým zdrojom sacharidov, ktoré sa vyskytujú v nedozretých vo forme škrobu a v dozretých vo forme cukrov.

Sacharidové zloženie sa v procese dozrievania drasticky mení.

Hlavná zložka nedozretých banánov je škrob.

Zelené banány obsahujú viac ako 80% škrobu suchej hmotnosti.

Počas dozrievania sa škrob postupne mení na cukry a keď banán úplne dozreje, množstvo škrobu rapídne klesne na 1%. 

Najčastejšie typy cukrov, ktoré v dozretých banánoch nájdeme, sú sacharóza, fruktóza a glukóza. Množstvo cukru môže dosiahnuť viac ako 16% čerstvej hmotnosti.

Banány majú relatívne nízky glykemický index (GI), 42 až 58, v závislosti od ich zrelosti. GI je číslo, ktoré vyjadruje, ako rýchlo cukry z jedla vstúpia do krvného obehu a zvýšia cukor v krvi. 

Vysoký obsah rezistentného škrobu a vlákniny z banánov vysvetľuje ich nízky GI.

 

Vláknina 

Vysoký podiel škrobu v nedozretých banánoch je rezistentný škrob, ktorý prechádza našimi črevami nestrávený.

V hrubom čreve baktéria tento škrob skvasí a vznikne z neho butyrát, mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorá má priaznivý vplyv na zdravie našich čriev. 

Banány sú taktiež dobrým zdrojom ďalších typov vlákniny, ako je napríklad pektín, ktorý je v nich väčšinou vodorozpustný.

Keď banány dozrejú, obsah vodorozpustných pektínov sa zvýši, čo je jeden z hlavných dôvodov, prečo banány časom zmäknú. 

Pektín aj rezistentný škrob zmierňujú zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle.

 

Vitamíny a minerály

 Banány sú zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, napr. draslíka, vitamínu B6 a vitamínu C.

  • Draslík. Strava, v ktorej je vysoký podiel draslíka, znižuje krvný tlak a udržuje naše srdce zdravé.
  • Vitamín B6. V banánoch nájdeme jeho veľké množstvo. Jeden stredne veľký banán nám môže poskytnúť až 33% odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu. 
  • Vitamín C. Banány sú skvelým zdrojom vitamínu C.

 

Ďalšie látky v banánoch

Ovocie a zelenina obsahuje početné množstvo bioaktívnych rastlinných zložiek a banány nie sú výnimkou.   

  • Dopamín. Aj napriek tomu, že je dôležitým neurotransmiterom v našom mozgu, dopamín z banánov neprechádza hematoencefalickou bariérou, aby ovplyvňoval našu náladu. Skôr pôsobí ako antioxidant.
  • Katechín. V banánoch sa nachádza niekoľko antioxidantov flavonoidov, najmä katechínov. Tie sú spájane v súvislosti s rôznymi zdravotnými benefitmi, zahrňujúc zníženie vzniku srdcových chorôb.

 

Zaujímavé fakty o banánoch 

  • Banány sú jedlé ovocie, ktoré je botanicky brané ako bobuľovitý plod.
  • Banánová rastlina je známa ako „banánovník“, no technicky vzaté ide o dužinatú rastlinu (alebo „bylinu“), nie o strom, pretože stonka neobsahuje pravé drevnaté tkanivo.
  • Banány sú najpopulárnejšie ovocie na svete. Každý rok sa ich zje viac ako 100 biliónov a 51% z nich jedia ľudia práve na raňajky.
  • Vedci sa domnievajú, že banány sú tu s nami už 10 000 rokov a je možné, že boli prvým ovocím na zemi.
  • Keď v roku 327 pred Kristom Alexander Veľký podnikol so svojom armádou výpravu do Indie, objavil tam banány. Po tom, ako ich ochutnal sa rozhodol, že ich prinesie ukázať západnému svetu.
  • Banány, ktoré konzumuje dnes, sú oveľa lepšie ako ich divoko rastúci originál, ktorý obsahoval veľké, ťažké semienka a nie príliš chutnú dužinu.
  • V súčasnosti poznáme okolo 1000 rôznych druhov banánov, ktoré sú pestované po celom svete. Avšak 95% z nich pochádza z jediného vyšľachteného druhu – the Cavendish.

 

Zdravotné prínosy a účinky 

Zdravie srdca

Srdcové ochorenia sú najčastejšou príčinou predčasnej smrti. 

Banány obsahujú veľa draslíka, minerálu, ktorý podporuje činnosť srdca a normálny krvný tlak. Jeden stredne veľký banán obsahuje okolo 0,4g tohto minerálu. 

Podľa viacerých štúdií, je denná konzumácia 1,3-1.4g draslíka spájaná s 26% znížením rizika vzniku srdcových ochorení. 

Banány obsahujú antioxidanty flavonoidy, ktoré tiež znižujú riziko vzniku srdcových ochorení. 

 

Trávenie

 Nezrelé, zelené banány obsahujú výrazné množstvo rezistentného škrobu a pektínu, čo sú vlastne druhy potravinovej vlákniny. 

Rezistentný škrob a pektíny fungujú ako prebiotické živiny, podporujúce rast prospešných črevných baktérií. 

Tieto vlákniny sú v črevách kvasené užitočnými baktériami, ktoré tvoria butyrát, čo je mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorá podporuje zdravie čriev.

 

Nízky krvný tlak

Výskumy na Hypertenznom inštitúte v USA zistili, že draslík hrá hlavnú úlohu v udržiavaní zdravého krvného tlaku. Keďže banány sú bohatým zdrojom draslíka, pomáhajú znižovať krvný tlak. Draslík pomáha v uvoľňovaní napätia v tepnách a žilách, takže krv môže plynule prúdiť telom a okysličovať orgány, aby tak zvýšil ich funkciu. Môžeme tak eliminovať aterosklerózu a následné mŕtvice a infarkty, ktoré sú s ňou spájané. Vláknina v banánoch taktiež zoškrabuje nadbytok cholesterolu z tepien a krvných ciev a okrem toho znižuje tlak na kardiovaskulárny systém. 

 

Poskytujú úľavu od zápchy 

Banány obsahujú významné množstvo potravinovej vlákniny a z toho dôvodu pomáhajú bezproblémovému vyprázdňovaniu čriev. Vláknina uľahčí vylučovací proces a zmierni  zápchu. Výskum, ktorý bol publikovaný v žurnále „Journal of Medicinal Food“ naznačil, že banány pomáhajú pri liečení ďalších porúch súvisiacich so žalúdkom.

 

Posilňujú kosti

Fruktooligosacharid, prebiotikum, je významná baktéria v našom tráviacom trakte, ktorá podporuje príjem minerálov a živín. Banány zvyšujú absorpciu vápnika. Vápnik je najdôležitejší element produkcie a opätovného rastu kostnej hmoty v tele. Bojuje proti vzniku osteoporózy a prirodzenej slabosti.

 

Protizápalové vlastnosti

Kolektívny výskum na Astonskej univerzite v Birminghame (UK) a The University of North London (UK) naznačil, že zložky vo vnútri banánov sú protizápalové, to znamená, že by mohli pôsobiť proti opuchlinám, zápalom a podráždeniu z chorôb ako je artritída či dna.

 

Bojujú proti poruchám obličiek

Výskum z roku 2005 dokázal, že draslík a ostatné antioxidanty v banánoch pomáhajú znížiť namáhanie obličiek a podporujú močenie. To môže pomôcť zabrániť hromadeniu toxínov v tele.

 

Vedľajšie účinky

Konzumovanie banánov môže mať aj niektoré vedľajšie účinky:

Vysoká hladina draslíka: Niektoré lieky, užívané na srdcové choroby a hypertenziu, majú schopnosť zvyšovať hladinu draslíka v tele. Medzi ne patria beta-blokátory a diuretiká. To znamená, že ľudia, ktorí užívajú tieto lieky, by sa mali o konzumácii banánov poradiť so svojim lekárom.

Alergia: Tí, ktorí sú alergickí na banány, môžu pri ich konzumácii pociťovať svrbenie, opuchy a chrčanie v hrdle a ústach.

Nezrelé banány môžu spôsobiť tráviace ťažkosti a mali by byť konzumované iba po uvarení.

Migréna: Ľudia trpiaci migrénami by mali konzumovať najviac pol banána denne.

Gastrointestinálne ťažkosti: Kvôli veľkému množstvu vlákniny sa neodporúča zjesť príliš veľa banánov, pretože by mohli spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti. Patria sem kŕče žalúdka, nadúvanie, plynatosť a podobne.

 

Share This