Chuť na sladké nie je ničím výnimočným. Každý ju občas dostane a najradšej by vyjedol celé regále sladkostí.
Nanešťastie, nie je to zdravé a ani veľmi vhodné pri chudnutí alebo naberaní svalov.
Na druhej strane, potravinársky priemysel je taký pokročilý, že máme na výber množstvo nielen tradičných nízkokalorických a nízkosacharidových potravín, ale aj nové spôsoby úpravy a nízkokalorických ochucovadiel, s ktorými je nájdenie zdravých alebo nízkokalorických sladkostí oveľa jednoduchšie.
Mnoho zdravších pochúťok sa dokonca u aj priamo vyrába, takže pre tých lenivších len dobrá správa, keďže nemusíte nič variť.
Ak radi maškrtíte, nech sa páči, oslaďte si život. A k tomu ešte aj zdravo.
Lyofylizované ovocie
V súčasnosti je lyofilizácia využívaná v rôznych oblastiach farmácie, kozmetiky, archeológie a tiež potravinárstva. Princíp je založený na sublimáciu zmrznutej vody pri nízkom tlaku a teplote. Výhoda spočíva v tom, že pri tejto metóde nedochádza k priamemu prechodu vody z kvapalného do plynného skupenstva, čo je v mnohých prípadoch príčina poškodenia sušeného materiálu.
Výsledkom je sušené ovocie, ktoré vyzerá ako bežné a chutí úplne skvele. Stačí pár kúskov a vynahradí to akúkoľvek sladkosť. Zároveň hrsť lyofilizovaného ovocia obsahuje len malé množstvo kalórií.
Hodí sa ako prísada do palaciniek, pudingov, jogurtov alebo ho môžete len tak jesť.
Čerstvé lesné plody a ovocie – prírodné a zdravé sladkosti
Ovocie síce zväčša má veľa cukru, ale ten je na rozdiel od priemyselného pridávaného do potravín zdravý, pretože ovocie obsahuje ešte aj mnoho iných živín a vitamínov. Dajte si však pozor na ovocné šťavy, pretože tie sú prakticky čistý cukor zbavený všetkých nutrične bohatých látok, ktoré sú v dužine a to už veľmi zdravé nie je. Navyše vás to ani veľmi nezasýti a o chvíľu budete opäť hladný. Z toho dôvodu jedzte celé ovocie.
Nasleduje zoznam tých menej kalorických, zato poriadne sladkých a chutných.
Jahody
Väčšinu obsahu jahôd tvorí voda (91%) a sacharidy (7,7%). Nachádza sa v nich len malé množstvo tuku (0,3%) a bielkovín (0,7%).
100 gramov jahôd (3) obsahuje tieto živiny:
- 32 kalórií
- 91% vody
- 0,7 gramu bielkovín
- 7,7 gramu sacharidov
- 4,9 gramu cukrov
- 2 gramy vlákniny
- 0,3 gramu tuku
Na 100 gramov je to veľmi málo kalórií a aj keby ste na posedenie zjedli niekoľko sto gramov, čo je veľmi nepravdepodobné, maškrtili by ste sa do viac ako sýtosti.
Pomaranč
Výživné látky (nutričné látky) nachádzajúce sa v asi polovici veľkého pomaranča: (4):
- Kalórie: 47
- Voda: 87%
- Bielkoviny: 0,9 gramov
- Sacharidy: 11,8 gramov
- Cukor: 9,4 gramov
- Vláknina: 2,4 gramov
- Tuky : 0,1 gramu
Keď si to rozoberieme na drobné, opäť väčšinu obsahu pomaranča tvorí voda, cukru nemá až tak veľa a kalórií je tiež veľmi malé množstvo. Jeden veľký pomaranč ich má zvyčajne menej ako 100.
Navyše tým, že jednoduché cukry ako glukóza, fruktóza a sacharóza sú v pomarančoch dominantnou formou cukrov, tak tie sú zodpovedné aj za jeho sladkú.
Proteínové palacinky
Klasické palacinky majú veľa nadbytočných sacharidov. Nie že by to bolo zlé, práve preto sú také chutné.
Avšak keď cvičíte a potrebujete svojmu telu dodať viac bielkovín, mali by ste si kontrolovať kalórie. To sa vám ľahšie podarí s ich chutnou náhradou – ich proteínovou verziou.
Môžete si ich dopriať na raňajky, obed ale aj ako dezert.
Proteínový puding
Puding je jedna z najväčších sladkostí. Nanešťastie, tie z obchodov sú plné cukrov. Vďaka tomu síce veľmi dobre chutia, ale priveľa cukru vám na zdraví nepridá.
Ak máte chuť na sladký puding, ktorý bude zároveň aj zdravý, nie je to žiadny problém. Existuje veľa rôznych proteínových zmesí na puding, ktoré majú oveľa menej cukru, ale stále chutia vynikajúco. Prípadne ak máte kulinárskeho ducha, môžete si urobiť aj vlastný domáci proteínový puding zo srvátkového proteínu.
Proteínová zmrzlina
Zmrzlina, kto by ju nemiloval? Chutí skvelo, a nedá sa jej odolať. Akurát tie zdravšie sú väčšinou dostupné vonku len v letných mesiacoch, a tie nezdravé plné cukru a kalórií v obchode nie sú práve najlepšia voľba.
V takom prípade si radšej urobte domácu zmrzlinu z kvalitných surovín a ovocia alebo pre rýchlejšiu, no rovnako zdravú voľbu, siahnite po niektorej zo zmrzlinovej proteínovej zmesi.
Ak radi varíte, vyskúšajte aj niektorý z týchto troch receptov.
Horká čokoláda bez pridaného cukru
Toto môže niektorých ľudí prekvapiť, ale kvalitná horká čokoláda (na rozdiel od bežnej čokolády) je perfektnou zdravou sladkosťou.
Vyberte si pravú tmavú čokoládu s obsahom kakaa minimálne 70 – 85%. Takéto zloženie zaisťuje, že neobsahuje veľa cukru.
Horká čokoláda má mnoho výhod ako napríklad zlepšenie funkcie mozgu a krvného tlaku.
Štúdie tiež ukazujú, že ľudia, ktorí jedia horkú čokoládu, majú oveľa nižšie riziko srdcových ochorení.
Pri pohľade na nižšie uvedené hodnoty sacharidov majte na pamäti, že asi 25% sacharidov v horkej čokoláde je vláknina, ktorá znižuje celkový obsah stráviteľných čistých sacharidov.
Orieškové maslá
Orieškové maslá nie sú sladkosti v pravom zmysle slova, ale ich chuť vás jednoducho dostane. Nejedno malé ochutnanie tejto dobroty skončilo tak, že sa bezhlavo pokračovalo v ochutnávaní ďalej. Avšak na rozdiel od bežných sladkostí, orieškové maslá sú veľmí zdravá maškrta. Vyrábajú sa viaceré druhy od arašidových, cez mandľové, kešu po pistáciové.
Treba si však dať pozor na kalórie. Orieškové maslá ich majú veľmi veľa, takže si ich treba ustriehnuť. Našťastie, sú veľmi sýte, takže ani po malej porcii nebudete trpieť hladom. Bez problémov sa teda daju v primeraných množstvách jesť aj počas diéty na chudnutie.