Chutné proteínové palacinky na rôzne spôsoby (13 receptov)

Autor: Miroslav Beňo

Klasické palacinky majú veľa nadbytočných sacharidov. Nie že by to bolo zlé, práve preto sú také chutné.

Avšak keď cvičíte a potrebujete svojmu telu dodať viac bielkovín, vhodnou a tiež chutnou náhradou sú práve proteínové palacinky.

Môžete si ich dopriať na raňajky, obed ale aj ako proteínový dezert.

V tomto článku sme pre vás prichystali niekoľko chutných receptov na rôzne spôsoby. Vychutnajte si ich.

 

 

Základné proteínové palacinky

Neobsahujú žiaden rafinovaný cukor, iba prirodzenú fruktózu obsiahnutú v banáne. Ten tvorí základ mnohých receptov na zdravé proteínové palacinky.

 

Ingrediencie

  • šálka ovsených vločiek
  • jeden banán
  • 2 celé vajíčka
  • pol šálky vaječných bielkov
  • 4 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • trocha škorice
  • 1-2 odmerky proteínového prášku
  • 2 polievkové lyžice ľanovej múky

 

Postup

  1. Všetky prísady hoďte do mixéra a mixujte na strednej rýchlosti, až dokým nevznikne hladké cesto. 
  2. Panvicu s nelepivým povrchom rozohrejte a vylejte na ňu cesto, asi za naberačku cesta na jednu palacinku (záleží, či chcete hrubšie, alebo tenšie palacinky). 
  3. Keď začnú byť okraje suchšie a odlepovať od panvice (po asi 2-3 minútach), palacinku prevrátite pomocou podberačky. 
  4. Hotové palacinky podávajte s čímkoľvek, čo vám chutí – či je to javorový sirup, arašidové maslo alebo bobuľové ovocie, napríklad čučoriedky.

 

Tip: ak sa pri pečení lepia a trhajú, pomôže pridať panvici teplotu. Palacinky sa opečú rýchlejšie, dávajte si pozor, aby sa nepripiekli. Môžete tiež pridať viac ľanovej múky a získať tak konzistenciu cesta podľa svojho želania.

 

Proteínové čokoládové palacinky

S pár malými obmenami z prvého receptu, ale veľmi podobným základom, si môžete vyrobiť chutné čokoládové palacinky.

 

Ingrediencie

  • ¾ šálky ovsenej múky (dá sa vyrobiť rozomletím šálky ovsených vločiek na hladkú múku)
  • banán
  • 2 vajíčka
  • odmerka proteínového prášku
  • 2 polievkové lyžice kvalitného kakaa
  • lyžicu prášku do pečiva
  • ¼ šálky mandľového mlieka
  • štipka soli
  • trocha škorice

 

Postup

  1. Aj v tomto prípade stačí všetky suroviny hodiť do mixéra a jednoducho vymiešať na hladké cesto. 
  2. Piecť môžete na panvici s pár kvapkami rastlinného oleja (kokosový, slnečnicový, jednoducho taký, na aký ste zvyknutí – dôležité je len, aby bol vhodný na vyprážanie).
  3. Množstvo cesta na jednu palacinku je opäť individuálne.

 

Tip: chutia výborne s ovocím, s rôznymi sirupmi alebo topingom.

 

Proteíny vhodné na prípravu palaciniek

Srvátkový proteín od Gymbeam

  • Kvalitný proteín za rozumnú cenu

  • Veľký výber príchutí, takže aj množstvo rôznych chutí palaciniek

Srvátkový proteín WPC 80

  • Zlepšená rozpustnosť 

  • Bohaté zastúpenie aminokyselín

  • Rôzne príchute

Kazeínový proteín od Gymebam

  • Kazeín je hustejší a dlhšie sa trávi

  • Palacinky tak budú oveľa sýtejšie

 

Extra čokoládové proteínové palacinky

Podobný typ palaciniek s ešte výraznejšou čokoládovou chuťou získate, ak použijete okrem kakaa aj ochutený čokoládový proteínový prášok. Pozor, samozrejme dbajte na výber kvalitného proteínu, to platí pre všetky recepty.

 

Ingrediencie

  • 4 väčšie vajíčka
  • 2 banány
  • ¾ šálky ovsených vločiek
  • ¼ šálky čokoládového proteínového prášku
  • 2 čajové lyžičky nesladeného kakaového prášku
  • štipka škorice

 

Postup

  1. Vajíčka, banány a vločky mixujte na vyšších otáčkach do hladkej hmoty.
  2. Potom pridajte prášky – proteín, kakao a škoricu. Opäť mixujte asi minútku, kým sa všetko dobre spojí a premieša.
  3. Použite opäť spoľahlivú teflónovú panvicu, môže byť natretá trochou oleja. Pečiete palacinky ako obyčajne, keď sa začínajú tvoriť bublinky, prevrátite ich na druhú stranu a dokončíte.
  4. Hotovo! Stačí už len dozdobiť čímkoľvek, na čo máte chuť a poliať niektorou zo zdravších verzií sirupov.

 

Proteínové palacinky s mandľovým maslom

Verzia jednoduchých, svetlých nadýchaných palaciniek bez použitia vaječných žĺtkov, iba s bielkami. Skvelú chuť im dodá mandľové maslo navrch.

 

Ingrediencie

  • odmerka proteínového prášku, môže byť ochutená vanilková verzia
  • 3 vaječné bielka
  • ¼ šálky vody
  • lyžička mandľového masla
  • sirup alebo iné sladidlo podľa vlastného výberu (ideálne nekalorické, napr. stévia)

 

Postup

  1. Bielka s proteínom a vodou stačí vymiešať v miske ručne. Ak treba, pridajte viac vody.
  2. Palacinky pečte ako obyčajne na stredne rozohriatej panvici z oboch strán.
  3. Natrite každú palacinku mandľovým maslom.
  4. Môžete pridať nízkokalorické sladidlo.
  5. Ak máte radi ovocie, hodia sa k nim jahody alebo nakrájaný banán.

 

Vanilkové proteínové palacinky

Aj v tomto recepte patria medzi hlavné suroviny vaječné bielky, no súčasťou je aj nízkotučný grécky jogurt. Ten, ako už viete, patrí medzi top potraviny bohaté na bielkoviny.

 

Ingrediencie

  • šálka ovsenej múky
  • 2 odmerky vanilkového proteínového prášku
  • čajová lyžička prášku do pečiva
  • čajová lyžička škorice
  • ¾ šálky vaječných bielkov
  • 4 čajové lyžičky nízkokalorického gréckeho jogurtu
  • lyžička kokosového oleja na potretie panvice

 

Postup

  1. Sypké ingrediencie zmiešajte dohromady v jednej miske.
  2. Potom pridávajte bielka a jogurt. Miešajte, až dokým nevznikne hladké cesto.
  3. Palacinky pečte na olejom potretej panvici z oboch strán, dokým sa neobjavia bublinky.
  4. Ozdobte obľúbeným ovocím, polejte sirupom alebo medom podľa preferencií.

 

Kde kúpiť proteínové palacinky?

Proteínové palacinky Gymbeam

  • Palacinková zmes s vyšším obsahom bielkovín

  • Až 50% obsahu tvoria bielkoviny

Protein pancake mix Warrior

  • Zmes na prípravu chutných a výživných palaciniek

  • S vysokým podielom hodnotných bielkovín

  • Rýchla a veľmi jednoduchá príprava

Proteínové palacinky Ketomix

  • Palacinková zmes s až 46g bielkovín / 100 g

  • Vysoký obsah vitamínov a minerálov

Proteínové palacinky Chiashake

  • Palacinková zmes s vyšším obsahom bielkovín

  • Minimálny podiel sacharidov

  • Bezlepková receptúra

 

Proteínové palacinky s banánom

Späť k banánu ako základnej surovine v ceste. Tieto palacinky sú však pripravované trochu inak. Rozdiel je v tom, že bielka si vyšľaháte zvlášť, čo zaručuje extra nadýchané palacinky.

 

Ingrediencie

  • 2 odmerky proteínového prášku
  • veľký zrelý banán
  • štipka škorice
  • štipka soli
  • 2 veľké vajíčka

 

Postup

  1. Oddeľte si žĺtky od bielkov do dvoch misiek.
  2. Bielky vyšľahajte mixérom s nástavcami na šľahanie. Ak ste v tom nováčikom, je dobré vedieť, že do bielka sa nesmie dostať ani štipka žĺtka, inak by sa nevyšľahali. Taktiež je dôležité dbať na to, aby bola miska na bielky dokonale čistá a bez mastnoty.
  3. Šľahanie trvá niekoľko minút, bielky sú dobre vyšľahané vtedy, keď držia bez akéhokoľvek pohybu na stenách misky (prevráťte misku dole hlavou – nevypadnú z nej).
  4. Zvyšné ingrediencie pridajte do misky so žĺtkami a mixujte do hladkého cesta.
  5. Postupne po tretinách vmiešajte vyšľahané bielky ručne s varechou do banánového cesta.
  6. Keď sa napokon tieto dve hmoty dokonale zmiešajú, cesto nalejte na rozohriatu panvicu.
  7. Tvorte menšie palacinky, prípadne lievance, ktoré pečte z každej strany asi minútu a pol.
  8. Doplňte klasicky tým, čo máte radi – ovocím, sladidlami či topingom.

 

Proteínové palacinky bez vajec

Ak ste váhali, či je takáto verzia vôbec možná, upokojíme vás: je! Spojivom v týchto palacinkách je len banán a ďalšie ingrediencie, hlavnou surovinou je cícerová múka. Ideálny recept pre vegánov a celiatikov.

 

Ingrediencie

  • šálka cícerovej múky
  • malá lyžička prášku do pečiva
  • trocha soli
  • pol šálky nesladeného mandľového mlieka
  • pol šálky arašidového masla
  • pol šálky javorového sirupu
  • lyžička vanilkového extraktu
  • jeden celý banán

 

Postup

  1. Vo veľkej miske zmiešajte cícerovú múku, prášok do pečiva a soľ, až kým sa všetky zložky dobre nezmiešajú.
  2. V ďalšej veľkej miske zmiešajte mandľové mlieko, arašidové maslo, javorový sirup a vanilkový extrakt. Šľahajte, až kým sa suroviny dobre nespoja a hmota je celkom hladká (asi 2 až 3 minúty).
  3. Potom nalejte tekuté prísady do suchých prísad spolu s roztlačeným banánom a ďalej šľahajte do hladka.
  4. Zohrejte nelepivú panvicu namazanú olejom. 
  5. Nalejte asi ¼ šálky cesta na panvicu. Pečte, kým sa palacinka neodlepuje od panvice a netvoria sa malé otvory. Otočte na druhú stranu a pečte do zlatohneda.

 

Proteínové palacinky bez múky

Ak nechcete použiť žiadnu múku, aj samotný proteínový prášok postačí ako základ. V tomto recepte navyše nie je banán, čiže ak máte s banánmi problém, vyskúšajte to takto.

 

Ingrediencie

  • 2 vajíčka
  • 2 odmerky kvalitného proteínového prášku
  • 1 malá lyžička prášku do pečiva
  • pár lyžičiek vody alebo mandľového mlieka

 

Postup

  1. Ingrediencie spoločne zmixujte.
  2. Ak je cesto príliš husté, pridajte ešte trocha vody alebo mandľového mlieka, pokým nemá konzistenciu typickú pre palacinky.
  3. Na jemne olejom potretej nelepivej panvici pražte palacinky jednu po druhej z oboch strán.
  4. Opäť pozorujte farbu, tvorbu bubliniek, či odlepovanie okrajov cesta – to sú znaky, že palacinka je hotová. 

 

Proteínové palacinky s arašidovým maslom, banánom a čokoládovými lupienkami

Tento recept je opakom predošlého, obsahuje väčšinu doteraz spomenutých základných ingrediencií a ozvláštnené sú čokoládovými kúskami. 

 

Ingrediencie

  • 3 lyžice mlieka akéhokoľvek druhu
  • 2 veľké vajcia 
  • 2 čajové lyžičky medu
  • 2 polievkové lyžice arašidového masla
  • 1 banán
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ½ pohára odtučneného gréckeho jogurtu
  • ½ šálky ovsených vločiek
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ šálky čokoládových kúskov
  • 1 polievková lyžica vanilkového srvátkového proteínového prášku

 

Postup

  1. Ingrediencie (okrem čokoládových kúskov) vymiešajte v mixéri, pričom najprv zmixujte tekuté suroviny, potom postupne pridávajte sypké.
  2. Miešajte, pokým nie sú aj ovsené vločky rozomleté najemno.
  3. Rozohrejte nelepivú panvicu. Nalejte asi ¼ šálky cesta na panvicu.
  4. Následne cesto posypte trochou čokoládových kúskov, alebo lupienkov.
  5. Pečte, až dokým sa okraje neodlepujú a netvoria bublinky.
  6. Keďže tento typ cesta môže byť redší, palacinku prevráťte čo najšikovnejšie pomocou širokej podberačky, aby sa nerozpadla, a dopečte na druhej strane ešte 1-2 minúty. 
  7. Čokoládové kúsky by sa mali schovať v ceste a počas procesu praženia sa jemne roztopia.
  8. Hotové palacinky môžete odložiť do vyhriatej rúry, kým dopečiete aj ostatné, aby zbytočne nevychladli.

 

Nadýchané proteínové palacinky s čučoriedkami

Podobne môžete pridať aj svoje obľúbené ovocie priamo do cesta počas pečenia palaciniek. Tento recept ráta s čučoriedkami, no pokojne ich zameňte za maliny, ríbezle a podobne.

 

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 2 lyžice zmäknutého arašidového masla
  • 1 pohár mlieka
  • 2 odmerky proteínového prášku
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžička soli
  • trocha masla na panvicu

 

Postup

  1. Klasicky zmixujte všetky ingrediencie (okrem masla).
  2. Na rozohriatu panvicu nalievajte cesto podľa toho, aké veľké palacinky chcete mať.
  3. Na povrch cesta nasypte obľúbené ovocie.
  4. Pečte asi 2-3 minúty, dokým nie je palacinka svetlohnedej farby a neoddeľuje sa ľahko od panvice.
  5. Preklopte na druhú stranu a dopečte.

 

Proteínové palacinky s vaječným proteínom

Ak nemáte dobré skúsenosti s použitím bežného srvátkového proteínového prášku v palacinkách, nasledujúci recept obsahuje vaječný proteín vyrábaný z vaječných bielkov. Tento overený postup zaručuje výsledok v podobe jemných, ľahkých palaciniek bez toho, aby boli gumovité alebo tvrdé.

 

Ingrediencie

  • 2 odmerky vaječného proteínu, neochutený alebo vanilkový
  • ½ šálky múky (pokojne aj bezlepkovej)
  • 1 lyžica kokosového cukru
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžica masla
  • 3/4 šálky polotučného mlieka
  • maslo alebo olej na opraženie

 

Postup

  1. V miske zmiešajte suché prísady: bielkový proteín, múku, kokosový cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. 
  2. Pridajte maslo a mlieko a šľahajte, kým nie je cesto hladké.
  3. Maslom alebo olejom zľahka natretú panvicu zohrejte na strednú teplotu, aby sa palacinky nepripaľovali.
  4. Na jednu palacinku použite asi za naberačku cesta, ale ako vždy – je to individuálne a závisí od veľkosti panvice a od vás.
  5. Opekajte minútku – dve na každej strane do svetlohneda.

 

Nízkosacharidové proteínové palacinky

Niečo pre tých, ktorí chcú udržať svoje sacharidové makro ukazovatele pod želanou hranicou. A pritom tieto palacinky chutia výborne a nízky podiel sacharidov im neuberá na atraktivite. Neobsahujú ani proteínový prášok. 

 

Potrebovať budete:

  • asi 60 gramov krémového syra (Filadelfia, alebo mascarpone)
  • 2 vajíčka
  • 2 polievkové lyžice kokosovej, alebo 4 polievkové lyžice mandľovej múky
  • nízkosacharidové sladidlo (napríklad stévia, monk fruit sladidlo)
  • trocha vanilkového extraktu na chuť
  • štipka soli

 

Postup

  1. Všetky suroviny klasicky zmixujte v blendri alebo mixéri.
  2. Na rozohriatej nelepivej panvici vytvarujte a upečte palacinky jednu po druhej do zlatistohneda.
  3. Aby ste zachovali nízku hodnotu sacharidov, slaďte len nízkosacharidovými sirupmi (ako je napríklad nesladený javorový sirup).

 

Keto proteínové palacinky

A na záver jeden veľmi jednoduchý recept pre tých najlenivších z vás. Využijete ho možno aj vtedy, ak ste práve na keto diéte a váhate, čo jesť a nejesť, prípadne ak sa necítite byť príliš talentovanými kuchármi a nechcete nič pokaziť. Tento recept zvládne naozaj aj dieťa, pretože pozostáva len z dvoch ingrediencií.

 

Stačia iba 2 ingrediencie

 

Postup

  1. Do mixéra nalejte vodu a pridajte jednu odmerku zmesi Ketomix (je to asi 32 gramov prášku).
  2. Mixujte.
  3. Panvicu rozpáľte, pridajte kvapku oleja a nalejte cesto.
  4. Potom plameň stíšte a pražte palacinku z oboch strán do hneda.

 

Ako dochutiť proteínové palacinky

Niektoré z týchto receptov obsahovali aj prílohy na dochutenie, iné sú uvedené bez nich. V zásade vždy platí, že k palacinkám si môžete dať sladidlá a topingy, aké vám individuálne chutia. Niektoré recepty odporúčajú určitý typ ovocia alebo sirupu, pretože ich autori ich majú odskúšané a hodia sa k chuti samotnej palacinky. Inokedy je výber sladidla a prílohy ovplyvnený aj cieľom stravovania. Je tomu tak napríklad práve pri nízkosacharidových palacinkách, ktoré už z názvu rátajú skôr s nekalorickými sladidlami.

V skratke pár príkladov, čo všetko môžete použiť na palacinky:

  1. Ak vám na obsahu sacharidov až tak nezáleží a chcete si pochutiť, klasické prílohy tvorí najrôznejšie ovocie podľa chuti.
  2. Ďalej to môžu byť chutné sirupy plné fruktózy, ako je často spomínaný javorový sirup, agávový sirup…
  3. Dobrou prílohou je tiež arašidové maslo alebo krémový syr typu mascarpone (prípadne jemný tvaroh) vymiešaný s trochou zdravšej verzie cukru (kvalitný trstinový, kokosový, med, spomínané sirupy…). Takáto príloha ešte zvyšuje obsah bielkovín.
  4. Samozrejme možnosťou je aj čokoláda, zdravšou a menej kalorickou verziou je tmavá s vysokým obsahom kakaa z ekologického hospodárstva.
  5. Ak si chcete dať pozor na sacharidy, výber je užší. Na trhu je však dostatok nízkokalorických sladidiel. Dobrým príkladom je stévia, xylitol (brezový cukor), obe bývajú dostupné aj v sirupovej verzii. 

Môže sa Vám páčiť

Share This