Jahody a všetko, čo o nich potrebujete vedieť (kalórie, nutričné hodnoty, vitamíny, účinky)

Autor: Miroslav Beňo

Čo je jahoda

Jahody (lat. Fragaria ananassa) sa objavili v Európe v 18. storočí.

Ide o kríženca dvoch druhov divých jahôd zo Severnej Ameriky a Čile.  

Jahody majú žiarivo červené, šťavnaté a sladké plody.

Sú skvelým zdrojom vitamínu C, mangánu a obsahujú tiež primerané množstvo kyseliny listovej (vitamínu B9) a draslíka.

Jahody sa zvyčajne konzumujú surové a čerstvé, ale môžu sa z nich pripraviť tiež džemy, želé a dezerty.

 

 

Nutričné hodnoty

Väčšinu obsahu jahôd tvorí voda (91%) a sacharidy (7,7%). Nachádza sa v nich len malé množstvo tuku (0,3%) a bielkovín (0,7%).

100 gramov jahôd (3) obsahuje tieto živiny:

  • 32 kalórií
  • 91% vody
  • 0,7 gramu bielkovín
  • 7,7 gramu sacharidov
  • 4,9 gramu cukrov
  • 2 gramy vlákniny
  • 0,3 gramu tuku

 

Sacharidy

Keďže čerstvé jahody obsahujú veľké množstvo vody, celkový podiel sacharidov je veľmi nízky – menej než 8 gramov sacharidov na 100 gramov jahôd.

Čistý obsah stráviteľných sacharidov v rovnakej porcii jahôd je menej než 6 gramov.

Väčšinu z týchto sacharidov tvoria jednoduché cukry ako glukóza, fruktóza a sacharóza, ale obsahujú tiež primerané množstvo vlákniny.

Jahody majú pomerne nízky glykemický index (GI): 40 (4).

To znamená, že jahody nespôsobujú kolísanie hladiny cukru v krvi, a preto sú bezpečné pre diabetikov.

 

Vláknina

Vláknina tvorí približne 26% obsahu sacharidov v jahodách.

Jedna porcia jahôd (100 gramov) obsahuje 2 gramy vlákniny – rozpustnej aj nerozpustnej.

Vláknina hrá významnú rolu pri kŕmení prospešných baktérií v čreve a podporovaní trávenia. Pomáha tiež schudnúť a môže zabrániť vzniku mnohých ochorení (5, 6).

 

Vitamíny a minerály

V jahodách nájdeme nasledujúce hlavné vitamíny a minerály:

  • Vitamín C. Jahody sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C – antioxidantu potrebného pre imunitu a zdravú kožu (7, 8).
  • Mangán. Vo veľkom množstve sa nachádza hlavne v celozrnných výrobkoch, strukovinách, ovocí a zelenine. Tento stopový prvok je dôležitý pre mnoho procesov vo vašom tele (9).
  • Kyselina listová (vitamín B9). Vitamín zo skupiny B, nevyhnutný pre normálny rast tkaniva a funkciu buniek. Obzvlášť dôležitá je kyselina listová pre tehotné ženy a starších ľudí (10, 11, 12).
  • Draslík. Tento minerál sa podieľa na mnohých významných procesoch v ľudskom tele, ako napríklad regulácii krvného tlaku (13, 14).

 

Jahody obsahujú v menšom množstve tiež železo, meď, horčík, fosfor a vitamíny B6, K a E.

 

Ďalšie látky v jahodách

Jahody sú bohaté na tieto antioxidanty a prospešné rastlinné zlúčeniny:

  • Pelargonidín. Hlavný antokyán v jahodách, ktorý im dodáva žiarivo červenú farbu (15).
  • Kyselina elagická. V jahodách je zastúpená vo veľkom množstve a považuje sa za polyfenolový antioxidant, ktorý má mnoho prospešných účinkov na zdravie (16).
  • Elagitaníny. Tieto zlúčeniny majú podobné zloženie ako kyselina elagická, na ktorú sa v čreve premieňajú (16).
  • Procyanidíny. Antioxidanty obsiahnuté v jahodovej dužine a semienkach, ktoré pozitívne ovplyvňujú zdravie (17, 18, 19).

 

Antokyány

V jahodách môžeme nájsť viac než 25 rôznych antokyánov, z ktorých je v najväčšom množstve zastúpený pelargonidín (15, 20).

Antokyány spôsobujú žiarivé sfarbenie ovocia a rastlín.

Najčastejšie sa nachádzajú v šupke ovocia, ale v bobuľovitom ovocí, ako napríklad v jahodách, sú antokyány obsiahnuté tiež v dužine.

Obsah antokyánov je zvyčajne úmerný s intenzitou farby ovocia: výrazne sa zvyšuje, keď ovocie dozrieva (21, 22).

Potraviny bohaté na antokyány majú mnoho pozitívnych účinkov na zdravie a obzvlášť prospešné sú pre srdce (23, 24).

 

Elagitaníny a kyselina elagická

Jahody patria k hlavným zdrojom fenolických antioxidantov – obsahujú ich o 2-11% viac ako iné druhy ovocia (25, 26, 27).

Elagitaníny a kyselina elagická tvoria veľkú časť týchto antioxidantov v jahodách (28).

Zo strany vedcov sa im venuje veľká pozornosť a spájajú sa s mnohými prospešnými účinkami na zdravie. Dokážu napríklad bojovať proti baktériám a znižujú riziko rakoviny (29, 30, 31).

Za hlavný elagitanín v jahodách sa považuje sanguín H-6 (1).

 

Zaujímavé fakty o jahodách

  • Fakt 1: jahody dozrievajú na jar ako prvé ovocie.
  • Fakt 2: v jednej jahode sa nachádza priemerne 200 semienok. Navyše ide o jediné ovocie, ktorého semienka sú na vonkajšej časti.  
  • Fakt 3: skúste ovoňať jahody! Patria totiž do čeľade ružovité a kvety na kríkoch majú sladkú vôňu.
  • Fakt 4: jahody sú trvalky, a tak vám jahodové rastliny každý rok znova vyrastú.
  • Fakt 5: starovekí Rimania verili, že jahody majú liečivú silu. Používali sa na liečbu každého ochorenia od depresie po horúčku a bolesť hrdla.
  • Fakt 6: neoplachujte jahody predtým, ako ich budete konzumovať – urýchľuje to proces kazenia.
  • Fakt 7: V Belgicku sa nachádza múzeum venované jahodám.
  • Fakt 8: Domorodí Američania ako jedni z prvých ľudí začali jesť jahody. Predstavili toto ovocie dokonca aj európskym kolonizátorom.

 

Zdravotné prínosy a účinky

 

Jahody udržiavajú zdravé srdce

Srdcové ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí vo svete.

Štúdie preukázali súvis medzi antokyánmi v bobuľovitom ovocí a zlepšením zdravia srdca (21, 34, 35, 36).

Podľa veľkých observačných štúdií s tisíckami účastníkov konzumácia bobuľovitého ovocia znižuje riziko úmrtia na srdcové ochorenie (37, 38, 39).

Štúdie na ľuďoch v strednom veku s rizikovými faktormi pre vznik srdcových ochorení zistili, že bobuľovité ovocie môže zlepšiť HDL (dobrý) cholesterol, krvný tlak a funkciu krvných doštičiek (40).

Jahody tiež môžu (21, 23, 41, 42, 43, 44):

  • zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi
  • znížiť oxidačný stres
  • zmierniť zápal
  • zlepšiť vaskulárne funkcie
  • zlepšiť lipidový profil v krvi
  • znížiť škodlivú oxidáciu LDL (zlého) cholesterolu

 

V jednej štúdii boli intenzívne skúmané účinky doplnku obsahujúceho jahody sušené mrazom na cukrovku 2. typu a metabolický syndróm – účastníkmi boli prevažne ľudia trpiaci nadváhou a obezitou.

Po 4-12 týždňoch užívania doplnku účastníci zaznamenali výrazné zníženie viacerých závažných rizikových faktorov vrátane LDL (zlého) cholesterolu, zápalových markerov a oxidovaných LDL častíc (45, 46, 47, 48, 49).

 

Jahody regulujú cukor v krvi

Počas trávenia organizmus rozkladá sacharidy na jednoduché cukry a následne sa vstrebávajú do krvného obehu.

Telo potom začne vylučovať inzulín, ktorý bunkám umožňuje vziať cukor z krvného obehu a následne ho spáliť alebo uložiť ako ďalší zdroj energie.

Nerovnováha hladiny cukru v krvi a strava bohatá na cukor zvyšuje riziko obezity, cukrovky 2. typu a srdcových ochorení (50, 51, 52).

Pokiaľ si pred jedlom s vysokým obsahom sacharidov dáte jahody, spomalí to vstrebávanie glukózy a zníži kolísanie hladiny glukózy a inzulínu v porovnaní s konzumáciou jedla bohatého na sacharidy bez jahôd (53, 54, 55, 56).

Jahody môžu byť teda mimoriadne prospešné pri predchádzaní metabolického syndrómu a cukrovky 2. typu.

 

Jahody ako prevencia rakoviny

Rakovina je ochorenie, pri ktorom abnormálne bunky nekontrolovateľné rastú.

Vznik a priebeh rakoviny často súvisí s oxidačným stresom a chronickým zápalom (57, 58).

Mnoho štúdií poukazuje na to, že bobuľovité ovocie môže vďaka svojej schopnosti bojovať proti oxidačnému stresu a zápalu zabrániť vzniku niektorých druhov rakoviny (59, 60, 61).

Zistilo sa, že jahody sú schopné zastaviť rast nádoru u zvierat s rakovinou ústnej dutiny a u ľudí s rakovinou pečene (62, 63).

Ochranné účinky jahôd pravdepodobne spôsobuje kyselina elagická a elagitaníny, ktoré inhibujú rast rakovinových buniek (64, 65).

Na vyvodenie konečných záverov ohľadom účinkov jahôd na rakovinové ochorenia bude potrebný ďalší výskum.

 

Vedľajšie účinky

Jahody sú zvyčajne dobre tolerovateľné, ale hlavne u detí je celkom bežná alergia na jahody.

Jahody obsahujú bielkovinu, ktorá môže spôsobiť reakciu u ľudí citlivých na peľ brezy alebo jablká – ide o ochorenie, ktoré sa nazýva skrížená alergia (66, 67, 68).

K bežným príznakom patrí svrbenie alebo brnenie v ústach, žihľavka, bolesť hlavy, opuch pier, tváre, jazyka alebo krku a vo vážnejších prípadoch problémy s dýchaním (69).

Bielkovina, ktorá spôsobuje alergickú reakciu, súvisí pravdepodobne s antokyánmi. Bezfarebné, biele jahody alergici väčšinou dobre tolerujú (70).

Nadmerná konzumácia jahôd môže spôsobiť:

  • Hnačky alebo plynatosť
  • Ochorenia pečene
  • Žltú kožu (žltačku)
  • Bolesť alebo opuch (zápal) sliznice dýchacích ciest
  • Dna, artritídu
  • Nervové napätie
  • Zadržiavanie vody (edém)
  • Ochorenia obličiek, obličkové kamene
  • Horúčku
  • Alergické reakcie
  • Letargiu
Share This