Figy a všetko, čo o nich potrebujete vedieť (kalórie, nutričné hodnoty, vitamíny, účinky)

Autor: Miroslav Beňo

Čo sú figy

Figy sú obľúbené na celom svete už stáročia. Sú chutné aj výživné. Nedávne štúdie zistili, že môžu pomôcť pri liečbe viacerých zdravotných ťažkostí, od ekzémov až po cukrovku. Pouvažujte nad pridaním fíg na nákupný zoznam. Toto ovocie vám môže byť prospešné hneď v niekoľkých ohľadoch.

 

 

Nutričné hodnoty – kalórie a makroživiny

Figy sú veľmi obľúbené pre ich sladkú, jemnú chuť, rozmanité využitie a majú aj málo kalórií a žiadne tuky. Jedna malá štyridsať gramová figa má podľa Amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) nasledujúce nutričné hodnoty (1):

  • Kalórie: 30 
  • Tuky: 0,1 gramu
  • Sacharidy: 7,7 gramu
  • Vláknina: 1,2 gramu
  • Cukry: 6,5 gramu
  • Bielkoviny: 0,3 gramu

 

Vitamíny a minerály

Figy patria k najbohatším rastlinným zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, a to vrátane:

  • Vitamín A
  • Vitamín C
  • Vitamín K
  • Vitamíny B
  • Draslík
  • Horčík
  • Zinok
  • Meď
  • Mangán
  • Železo

 

Už len preto stojí za zváženie pár narezať do šalátu alebo pridať do pikantnej indickej omáčky na večeru. Taktiež sú dobrým zdrojom antioxidantov, ktoré vo vašom tele bojujú so škodlivými voľnými radikálmi a ktoré môžu prispievať k zdraviu prospešným vlastnostiam (9, 10).

 

Zaujímavé fakty o figách

Divé figovníky rástli najprv v Afrike, západnej a južnej Ázii a v okolí Stredomoria pravdepodobne už pred sto miliónmi rokov. Teda v čase, keď po zemi kráčali dinosaury.

Figy jedia aj mnohé primáty.

V dobrom podnebí figovníky prinesú dve úrody za sezónu. Jednu na začiatku leta, ešte z púčikov z minulého roka, druhú zas na jeseň z jarných púčikov.

Mnoho odrôd figovníkov nevyžaduje opeľovačov, no v divej prírode ich opeľujú osy, ktoré sa v nich môžu aj liahnuť.

Figy majú málo kalórií a obsahujú rozpustnú diétnu vlákninu, vitamíny a minerály.

Figy z 55 percent obsahujú cukor, vďaka čomu sú najsladším ovocím. Nazývajú sa aj ovocím bohov.

Najväčším producentom je Turecko, za ktorým nasledujú Egypt, Irán, Grécko, Alžírsko a Maroko.

Dospelé figovníky narastú aj do výšky 4,5 až 9 metrov.

 

Zdravotné prínosy a účinky 

Účinky fíg na kožu

Figy sa v niektorých tradičných ľudových liečiteľstvách používajú na liečbu viacerých kožných ochorení, ako napríklad ekzém, porucha tvorby pigmentu či psoriáza. Štúdie zatiaľ nepriniesli žiaden jednoznačný dôkaz, no neoficiálne a predbežné výsledky sú sľubné.

Lepkavý latex z figovníkov môže podľa porovnávacej štúdie z roku 2007 odstrániť bradavice. Dvadsiatim piatim účastníkom natreli na bradavice na jednej časti tela latex, bradavice na druhej zas zmrazili kryoterapiou. Latex figovníkov bol len o trochu menej účinný ako kryoterapia a nemal žiadne vedľajšie účinky.

Surové figy sa taktiež dajú použiť vo výživovej tvárovej maske bohatej na antioxidanty. Stačí rozdrviť figy a naniesť ich na tvár krúživým pohybom. Pre dodatočný zvlhčujúci efekt pridajte jednu polievkovú lyžicu jogurtu. Masku si nechajte desať až päťnásť minút, potom ju dobre zotrite vlažnou vodou. Figy v žiadnom prípade nepoužívajte, ak ste alergický na latex. Rozdrvené figy sú tiež obľúbeným domácim receptom na akné, no nie je žiaden vedecký dôkaz, že aj funguje.

Figy sú dobrým zdrojom vitamínov, antioxidantov a minerálov. Zlepšením svojho celkového zdravotného stavu pomôžete aj pokožke a obehovej sústave. Ak sa vám zdá, že máte lepšiu pokožku, keď jete figy, užívajte si ich. Vaše telo vám poďakuje a pokožka možno tiež.

 

Zdravé trávenie

Vďaka preháňajúcemu účinku ľudia bežne užívajú figový sirup na liečbu zápchy. Avšak iba zopár štúdii doteraz prinieslo dôkazy, že skutočne pomáhajú.

V jednej štúdii výskumníci podali potkanom loperamid (imodium), aby vyvolali zápchu. Zvieratá, ktorým dali figovú pastu mali oproti kontrolnej skupine menej prípadov zápchy.

V druhej štúdii porovnávali účinok fíg a vlákninových doplnkov u ľudí s chronickou zápchou. Figy pomohli pri väčšine príznakov, a to vrátane trvania, pravidelného vyprázdňovania a bolesti a nepohody žalúdka.

Figy taktiež znížili úsilie potrebné na vylučovanie a aj zlepšili pocit z neúplného vyprázdnenia. Výskumníci si nevšimli rozdiel medzi vlákninovými doplnkami a figami pri uvoľňovaní zápchy.

 

Zosilnenie kostí

Sušené figy sú bohaté na vápnik, ktorý je jednou z nadôležitejších zložiek pri zosilňovaní kostí a znížení rizika osteoporózy. Taktiež sú zdrojom fosforu, ktorý podporuje utváranie a opätovný rast kostí, ak dôjde k ich poškodeniu či zhoršovaniu stavu.

 

Antioxidančné vlastnosti

Figy sú bohaté na polyfenoly, antioxidanty, ktoré chránia ľudské telo pred oxidačným stresom. Navyše, figové listy potláčajú vplyv triglyceridov – znižujú ich množstvo. Triglyceridy sú ďalším výrazným faktorom pri mnohých srdcových ochoreniach.

 

Nižšie hladiny cholesterolu

Figy obsahujú pektín, rozpustnú vlákninu, ktorá podporuje zdravé vyprázdňovanie. Ako už bolo spomenuté, môžu mať preháňajúci účinok, keďže patria k potravinám s najväčším množstvom vlákniny. Keď vláknina prechádza tráviacim traktom, berie so sebou nadbytočné množstvo cholesterolu a prenáša ho do vylučovacej sústavy, aby sa dostal z tela. Podľa výskumov o pektívne sa spája so znížením hladiny cholesterolu. 

 

Vplyv fíg na vlasy

Figy sú obľúbenou zložkou mnohých šampónov, kondicionérov a vlasových masiek. Ľudia veria, že ovocie posilňuje, zvláčňuje a podporuje rast vlasov. Vedecký výskum o vplyve fíg na vlasy nie je dostatočný, no existuje zopár dôkazov, že niektoré minerály a vitamíny môžu udržať vaše vlasy zdravé.

Jedna štúdia skúmala vplyv zinku a medi na vypadávanie vlasov. Predpokladá sa, že nedostatok oboch minerálov prispieva k strate vlasov. Zinok by mal urýchliť obnovenie vlasových folikul. Výsledky štúdie potvrdili, že strata vlasov môže byť spojená s nedostatkom zinku, no nie medzi.

Neskoršia štúdia prehodnocovala výživu žien, ktoré počas menopauzy strácali vlasy. Štúdia naznačila, že niekoľko zložiek vo figách udržuje vlasy zdravé. Patria medzi ne zinok, meď, selén, horčík, vápnik, vitamíny B a C. 

 

Vedľajšie účinky

Figy môžu mať na niektorých ľudí preháňajúci účinok. Toto môže pomôcť pri liečbe zápchy, no zvýšený príjem fíg môže spôsobiť hnačku či riedku stolicu. Ak po zjedení fíg často chodíte na toaletu, obmedzte jej prísun.

Navyše, suché figy obsahujú veľa cukru a potenciálne môžu viesť k rozkladu zubov. Taktiež sú ľudia, ktorí sú alergickí na figy alebo niektoré ich zložky. Následná alergická reakcia môže byť mierna, ale aj vážna. Ešte než spravíte zásadné zmeny v stravovaní, poraďte sa so svojím lekárom.

Ak vás čaká operácie, bude lepšie, ak to počas týždňov pred zákrokom s jedením fíg nepreženiete. Citlivým ľuďom totiž môžu občas spôsobiť krvácanie tráviaceho traktu.

Vitamín K umožňuje prirodzenú zrážanlivosť krvi. Sušené a surové figy sú bohaté na tento vitamín. Ak užívate lieky na riedenie krvi ako napríklad warfarín, je dôležité udržať stály denný príjem vitamínu K. Naplánujte si jedenie fíg, aby ste to s bežnou dennou dávkou neprehnali.

 

Ako na prípravu

Figy je možné jesť surové, grilované, opražené alebo suché. Sú dobrou pochúťkou aj v priebehu dňa a dajú sa použiť na dochutenie jedál, ktorým sa tak dá pridať textúra, farba či sladkosť. Figy sú prírodnou, zdravou ingredienciou do dezertov, smoothies či na osladenie jogurtov alebo syrov cottage.

Ako náhrada cukru, želé alebo ďalších spracovaných sacharidov sú figy skvelou možnosťou, ako doplniť vlákninu a ďalšie živiny do svojho jedla.

Väčšina ľudí používa figy pri varení, alebo ich je sušené. Taktiež ich môžete zjesť surové, zamraziť ich, prípadne aj v takom stave zakúpiť. Pri narábaní so surovou figou nezabudnite odstrániť stonku tak, že ju rozrežete napoly a ošúpete z ovocia.

 

Ako jesť figy

Najlepšie je zjesť figu surovú, aby jej šupka aj semená boli neporušené. Ak chcete, taktiež ju môžete ošúpať a semená zjesť lyžicou, alebo ju uvariť, upiecť či grilovať. Najrýchlejšou a najľahšou cestou, ako si tento skvosť užiť, je odstrániť stopku a priamo sa do ovocia zahryznúť.

Môžete zjesť šupku? Aj keď šupka je jedlá, nie všetkým je po chuti jej textúra. Figy zo začiatku sezóny ju majú tenkú, zatiaľ čo tie neskoré ju majú hrubšiu a pevnejšiu. Ak šupku zjesť nechcete, pokojne ju môžete odstrániť so škrabkou. Inak stačí len vykrútiť stopku a zjesť figu takú, aká je.

 

 

Môžete zjesť figu surovú? Čerstvé figy sa zvyčajne jedia surové. Najlepšie chutia práve vtedy, keď ich oberiete zo stromu, kde ich zohrievali slnečné lúče. To, samozrejme, vyžaduje prístup k figovníku. Často máme odpor uvariť ich, pretože majú sladkú až medovú príchuť, ktorá sa ťažko napodobuje. Len ich rozrežte napoly, pridajte za hrsť jemného kozieho syra či kus fety. Dobrú chuť.

Na druhej strane, uvarením môžete zvýšiť ich sladkosť a spraviť ich extra šťavnaté, obzvlásť ak ešte nie sú zrelé. Rozpolené figy môžete aj položiť na rozpálený gril alebo na ražeň, aby ich cukry skaramelizovali. Keď ich naplnité orechmi a upečiete s kakaom a koreninanmi na zahriatie, sú aj dobrým predjedlom.

Share This