Stravovanie podľa krvnej skupiny: funguje alebo je to len ďalší nezmysel do počtu?

Autor: Miroslav Beňo

Aj keď dávno poznáme spoľahlivé odpovede na otázky ako efektívne schudnúť, pribrať na váhe alebo nabrať svaly, vždy sa nájde niekto, kto príde s novým „prevratným“ objavom na chudnutie.

Buď je to rôzne hranie sa s makroživinami, čím vznikli nízkosacharidová diéta alebo keto diéta. Alebo sa snažia správnymi potravinami docieliť optimalizáciu hormónov či zrýchlenie metabolizmu, čo by malo napomáhať zhodeniu váhy. Alebo prídu s nejakým tréningovým plánom a novými cvikmi na chudnutie.

Jedným z ďalších takýchto objavov je diéta podľa krvných skupín.

Nanešťastie, veľa vynálezov na chudnutie je iba produktom marketingu. Ako potom určiť, čo je zlato a čo sa len blyští?

Našťastie, žijeme v úžasnej dobe. 

Na jednej strane sa síce šíri veľa mýtov, ale na druhej strane, ak viete, kde hľadať, nájdete veľmi ľahko objektívne informácie. Napríklad vo vedeckých štúdiách.

Vynaložia sa na ne doslova miliardy dolárov ročne po celom svete. Väčšinu z nich dokonca voľne sprístupnia na internete a zistenia máte ako na dlani.

A áno, skúmal sa aj vplyv stravovania na chudnutie podľa krvných skupín.

Než si povieme či táto diéta nie je len nejakým trendom, ktorý nahradí iný, pozrime sa, čo to je a ako by to malo fungovať.

 

 

Čo je to diéta podľa krvnej skupiny?

Tvorcom diéty podľa krvnej skupiny je naturopat Peter J. D’Adamo, ktorý ju doslova preslávil v roku 1996 svojou knihou Eat Right 4 Your Type, ktorá sa o dve desaťročia dočkala aj prepracovaného vydania.

Základná premysa je veľmi jednoduchá – podľa neho každá krvná skupina spracúva potraviny inak a teda podľa toho je potrebné upraviť stravu.

 

Optimálna diéta a stravovanie podľa krvnej skupiny A

Čo by ste mali jesť, keď máte krvnú skupinu A:

  • Živočíšne bielkoviny: ideálne iba kura a morka, v menšom množstve aj kapor, treska, morský ostriež, makrela, šťuka, červený kanic, pstruh dúhový, losos, sardinky, pstruh morský, strieborný alebo žltý ostriež, slimáky
  • Mliečne výrobky: jogurty, kefír, syry vrátane mozzarelly, feta, kozieho syra, ricotty a nití, lozie mlieko
  • Orechy: arašidy, tekvicové semiačka, vlašské orechy
  • Oleje: ľanový, olivový, repkový a olej z tresčej pečene
  • Strukoviny: biela fazuľa, cícer, fazule adzuki, červená sója, hrášok s čiernymi očkami, šošovka
  • Obilniny: amarant, pohánka, sójová múka a klíčiaca pšenica, ryžové koláčiky, ovos, ryža a ražná múka, soba rezance, artičokové cestoviny
  • Zelenina: cesnak, cibuľa, brokolica, mrkva, kôra greeny, kale, tekvica, špenát, artičok, čakanka, púpava, švajčiarsky mangold, chren, pór, petržlen, klíčky lucerny, tempeh, tofu, kvaka
  • Ovocie: slivky, figy, grapefruit, citrón, ananásy, čerešne, marhule, väčšina bobúľ vrátane čučoriedok a brusníc
  • Korenie, koreniny a dochucovadlá: tamari, miso, sójová omáčka, cesnak, zázvor, melasa
  • Nápoje: hloh, aloe, lucerna, lopúch, echinacea, zelený čaj, červené víno, zázvor, klzký brest, káva

 

Potraviny, ktorým sa treba v diéte vyhnúť s krvnou skupinou A:

  • Živočíšne bielkoviny: kôrovce vrátane kreviet, mušlí, hrebenatiek, ustríc a chobotníc, hovädzie mäso, bravčové, jahňacie, teľacie, zverina, kačica a hus, sardely, barakuda, beluga, bluefish, bluegill basy, sumec, kaviár, ulita, krab, rak, úhor, platýz, žaba, škvrnitá treska, hake, platejs, sleď, homár, lox, mušle, garnát, kalmar, pruhovaný bas
  • Mliečne výrobky: všetko, čo nie je v zozname povolených
  • Orechy: brazílske orechy, kešu, pistácie, kukurica, arašidové oriešky
  • Oleje: bavlníkový olej, slnečnicový olej a sezamové oleje
  • Strukoviny: cícer, biela fazuľa, fazuľa lima
  • Obilniny: pšenica, müsli, pšeničné klíčky, drvená pšenica, pšeničné otruby, tvrdá pšenica, anglické muffiny, viaczrnné pečivo, múka biela a celozrnná, cestoviny vrátane krupice
  • Zelenina: paprika, olivy, zemiaky, sladké zemiaky, kapusta, paradajky, baklažán, huby,
  • Ovocie: melóny, pomaranče, mandarínky, jahody, rebarbora, mango, papája, banány, kokosový orech
  • Korenie, koreniny a dochucovadlá: ocot, čili paprika, čierne korenie, kapary, hladká želatína, kečup, majonéza, nakladaná zelenina, worcesterská omáčka
  • Nápoje: pivo, čierny čaj, destilovaný likér, sladené nápoje

 

Optimálna diéta a stravovanie podľa krvnej skupiny B

Čo by ste mali jesť, keď máte krvnú skupinu B:

  • Živočíšne bielkoviny: baranie, jahňacie, králičie, divina, treska, šťuka, makrela, losos, sardinky
  • Mliečne výrobky: nízkotučné mlieko a výrobky z neho, kozie mlieko a syr, kefír, ricotta
  • Oleje: olivový
  • Strukoviny: fazuľa
  • Obilniny: pšeno, ryža, ovos, špalda
  • Zelenina: listová zelenina, brokolica, cvikla, petržlen, mrkva, paprika, kapusta, kel, karfiol, petržlen
  • Ovocie: banány, čučoriedky, hrozno, ananás
  • Korenie, koreniny a dochucovadlá: zázvor, mäta, šípky, šalvia
  • Nápoje: zelený čaj

 

Potraviny, ktorým sa treba v diéte vyhnúť s krvnou skupinou B:

  • Živočíšne bielkoviny: bravčové, kuracie, kačacie, husacie, ostriež, sardela, údený losos, ustrice
  • Mliečne produkty: plesňové syry, zmrzlina
  • Orechy: žiadne druhy orechov a semien nie sú vhodné
  • Oleje: arašidový, sezamový, slnečnicový olej
  • Strukoviny: šošovica
  • Obilniny: jačmeň, pohánka, kukurica, raž, tvrdá pšenica, ryža natural
  • Zelenina: tekvica, reďkovka, ružičkový kel, paradajky, avokádo, olivy
  • Ovocie: kokosový orech, granátové jablko
  • Korenie, koreniny a dochucovadlá: aloe, podbeľ, chmeľ, lipa
  • Nápoje: destiláty a sladené nápoje

 

Optimálna diéta a stravovanie podľa krvnej skupiny 0

Čo by ste mali jesť, keď máte krvnú skupinu 0:

  • Živočíšne bielkoviny: hovädzie mäso, jahňacie, baranie mäso, teľacie, zverina, treska, sleď, makrela
  • Občasne mliečne výrobky: maslo, syry feta/mozzarella/kozie syry, sójové mlieko
  • Orechy: vlašské orechy, lieskové orechy a mandle, tiež dýňové semená 
  • Strukoviny: fazuľa aduke, fazule azuki. fazuľa, hrášok s čiernymi očkami
  • Obilniny: pohánka, jačmeň, ryža, proso, amarat, kamut, raž, špalda
  • Zelenina: paradajky, artičoky, čakanka, púpava, cesnak, chren, kale, cibuľa, petržlen, paštrnák, červené papričky, sladké zemiaky, tekvica, morská riasa
  • Ovocie: slivky, figy, grapefruit, bobule
  • Korenie, koreniny a na ochutenie: korenie na báze riasy, jodizovaná soľ, kari, kajenské korenie, čokoláda, kakao, med
  • Nápoje: čaj, víno

 

Potraviny, ktorým sa treba v diéte vyhnúť s krvnou skupinou 0:

  • Živočíšne bielkoviny: bravčové mäso vrátane šunky a slaniny, husacina, barakuda, údený sleď, sumec, údený losos, kaviár, chobotnice, ulity
  • Mliečne výrobky: jogurty a všetky nespomenuté v povolených
  • Orechy: brazílske orechy, kešu, arašidy, pistácie
  • Strukoviny: zelené a červené
  • Obilniny: kukurica, lepok, graham, bulgur, durum, klíčky, pšenica biela a celozrnná, klíčky pšenice a otruby, ovos
  • Zelenina: brokolica, karfiol, ružičkový kel, kapusta, klíčky lucerny, huby shiitake, fermentované olivy, baklažán a zemiaky, kukurica, avokádo, pór
  • Ovocie: melóny, pomaranče, mandarínky, jahody, černice, rebarbora, kokos a výrobky, ktoré obsahujú kokos
  • Korenie, koreniny a dochucovadlá: biele a čierne, ocot, kapary, škorica, kukuričný škrob, kukuričný sirup, muškátový oriešok, vanilka, kečup, nakladaná zelenina, majonéza
  • Nápoje: pivo, káva, destilovaný likér, čierny čaj

 

Aspoň teda toľko hovorí teória. Ale funguje to? Pozrime sa na výskumy.

 

Ako efektívne je chudnutie podľa krvnej skupiny?

Jednou vetou – je to úplná somarina, kravina, nonsens, nezmysel, mýtus, blbosť (doplňte si akýkoľvek svoj obľúbený pejoratívny výraz).

Už len na prvý pohľad je maximálne nepraktické obmedzovať toľko jedál, ktoré sú očividne zdravé a plné vitamínov a minerálov. Len pri písaní vyššie uvedeného stručného zoznamu potravín pre krvné skupiny mi bolo nevoľno a nieto ešte si to aj pamätať, čo môžem a nemôžem jesť.

Nemá to žiadny vedecký základ, hoci v knihách o strave podľa krvnej skupiny nájdete veľa štúdií, ktoré to zdanlivo potvrdzujú. 

Krvná skupina neovplyvňuje, či schudnete, keď zaradíte/vynecháte vo svojom jedálničku nejaké potraviny.

Hneď hlavný „vedecký“ argument má menší, alebo skôr väčší zádrhel.

D’Adamo tvrdí, že keď vaša krv príde do kontaktu s určitou stravou, nastanú určité chemické reakcie, ktoré sa viažu na proteín lektín.

Lektíny sú proteíny nachádzajúce sa v jedle, viažu na seba glukózu (čo je pravda) a ešte vraj majú priamy vplyv na krv a tráviacu sústavu (čo už pravda je iba čiastočne).

Áno, nadmerná konzumácia vám vie rozhádzať trávenie a lektíny nie sú práve ideálne. Lenže nachádzajú sa viac menej v každej strave a čo je najdôležitejšie, nie sú viazané na rôzne typy krvných skupín. A dokonca sme sa ich evolúciou naučili lepšie tolerovať a primerané množstvá nám neublížia.

Je tu malá výnimka pre niektoré druhy strukovín v surovom stave. Lenže väčšinou strukoviny ľudia aj tak jedia až keď si ich uvaria, čo lektíny zničí.

Čo sa týka krvi, jej úloha je veľmi jednoznačná a nemá čo do činenia s priberaním:

  • transport – kyslíka, živín, odpadu
  • regulácia – teploty v tele, ph 
  • ochrana – biele krvinky na ochranu proti infekciám a zrážanie krvi pri poranení

 

Nech hľadáte ako hľadáte, krv sa nepodieľa na bazálnom metabolizme ani procese spaľovania tuku.

Bazálny metabolizmus je množstvo energie, ktoré spália vaše orgány. Krv do nich len prepraví živiny. Spaľovanie tuku prebieha takmer neustále, prípadne je zastavené v momente, kedy sa najete a trávite, keďže telo prijíma energiu z potravy. Akonáhle vám vytrávi, telo opäť siaha viac na tuk. Aspoň teda za predpokladu, že do seba stále niečo neládujete.

Čo hovorí veda?

V roku 2013 bola publikovaná meta-analýza, ktorá nenašla žiadne prepojenie krvných skupín na chudnutie.

O rok na to bola publikovaná štúdia, ktorá nenašla žiadny dôkaz o tom, že by stravovanie podľa krvných skupín ovplyvňovalo chudnutie. Špecifická diéta pre krvnú skupinu môže mať vplyv na vaše zdravie, ale to súvisí so samotným rozložením stravy, nie krvnou skupinou.

 

Slovo na záver k stravovaniu podľa krvných skupín

Ak sa chystáte na diétu alebo úpravu stravy podľa krvnej skupiny pravdepodobne to pre vás nebude nijako prospešné, čo sa týka chudnutia. Jednoznačné pozitívum spočíva asi iba v tom, že odporúča kvalitnejšie zdroje bielkovín (majú menej tuku) ako je tofu, ryby, šošovica, hydina atď. a potom viac ovocia a zeleniny. To však môžete mať pri akomkoľvek dobre zostavenom jedálničku na chudnutie.

Je pravdepodobné, že ľudia, ktorí vyskúšali stravovanie podľa krvnej skupiny, dosiahli požadované výsledky. Dôvod je skôr ten, že každá krvná skupina má výrazne obmedzenia, čo sa povolenej stravy týka a teda ľudia konzumovali menej kalórií ako spálili. A to je vedecký overený spôsob, ktorý funguje vždy.

Oveľa lepšie teda urobíte, keď sa naučíte počítať kalórie, jesť vyváženú stravu a do toho pridáte aj pohyb, ideálne silový tréning, no môžete chudnúť aj behom.

Share This