Datle a všetko, čo o nich potrebujete vedieť (kalórie, nutričné hodnoty, vitamíny, účinky)

Autor: Miroslav Beňo

Čo sú datle

Datle sú sladké žuvacie ovocie pochádzajúce z datlovníka pravého (Phoenix dactylifera). Už tisícky rokov sú základnou potravinou na Blízkom východe. [1] Datle aj ďatlovníky sú pre moslimov posvätné a sušená podoba je počas náboženského pôstneho obdobia Ramadán bežnou súčasťou jedál.

Každú datlu tvorí zo 60 až 70 percent cukor a podľa odrody má aj vysoký obsah vlákniny, čo z nej robí ideálny a zdravý spôsob dobitia energie. [2] Taktiež obsahuje veľa železa a pomáha pri chudokrvnosti.

Dnes sú ďatle obľúbené po celom svete, používajú sa ako prírodné sladidlo v smoothies, džúsoch, výživových tyčinkách a pečených tovaroch ako koláče a muffiny.

Taktiež si môžete kúpiť prémiové odrody, ktoré v sebe majú mandle alebo arašidové maslo, či ďatlovú melasu, sladký lepkavý sirup, ktorým môžete pokvapkať palacinky alebo ovsenú kašu.

 

 

Nutričné hodnoty 

Výživový profil datlí je vynikajúci.

Väčšinu kalórií tvoria sacharidy. Zvyšok pochádza z malého množstva bielkovín. Napriek množstvu kalórií datle okrem množstva vlákniny obsahujú aj pár dôležitých vitamínov a minerálov.

Stogramová porcia obsahuje nasledujúce živiny (1):

  • 277 kalórií, 
  • 75 gramov sacharidov, 
  • 7 gramov vlákniny, 
  • 2 gramy bielkovín.

 

Veľký obsah vlákniny

Dostatok vlákniny je pre celkové zdravie veľmi dôležitý. Keďže stogramová porcia vám poskytne takmer sedem gramov vlákniny, zahrnúť datle svojho jedálnička je skvelý spôsob, ako zvýšiť príjem tejto živiny (1).

Vláknina môže pomôcť tráveniu tak, že bráni vzniku zápchy. Podporuje pravidelné vyprázdňovanie, pretože pomáha vzniku stolice (3).

V jednej štúdii dvadsaťjeden ľudí počas počas troch týždňov zjedlo denne sedem datlí. Vedci si všimli, že sa im zlepšilo vyprázdňovanie v porovnaní s obdobím, keď nejedli žiadne datle (4).

Navyše, vláknina v datlách môže byť aj prospešná pri regulácii cukru v krvi. Spomaľuje trávenie a môže zabrániť, aby bol po jedle cukor v krvi veľmi vysoký (5).

Z tohto dôvodu majú datle nízky glykemický index, ktorý určuje, ako rýchlo vám po zjedení určitých jedál vystúpa cukor v krvi (6).

 

Vitamíny a minerály 

  • Draslík: 20 percent odporúčanej dennej dávky
  • Horčík: 14 percent odporúčanej dennej dávky
  • Meď: 18 percent odporúčanej dennej dávky
  • Magnán: 15 percent odporúčanej dennej dávky
  • Železo: 5 percent odporúčanej dennej dávky
  • Vitamín B6: 12 percent odporúčanej dennej dávky

 

Štúdia vedcov z Cornellovej univerzity z roku 2008 zverejnená v časopise Critical Reviews in Food Science and Nutrition naznačuje, že viac ako pätnásť percent dennej dávky potrebných minerálov ako meď, draslík, horčík a selén pokryje sto gramov alebo približne štyri vykôstkované datle.

Datle sú tiež bohaté na antioxidanty, ktoré sa podieľajú na mnohých prospešných vlastnostiach tohto ovocia. Obsahujú napríklad fytoestrogény alebo polyfenoly, typ antioxidantov, ktorý chráni pred poškodením buniek (3).

 

Zaujímavé fakty

Datlovník je pravdepodobne najstarším kultivovaným stromom na svete. V severnej Afrike a na Blízkom východe ho pestujú už aspoň päťtisíc rokov.

Starovekí Egypťania z datlí vyrábali víno.

V starovekom Ríme používali listy datlovníka ako symbol víťazstva pri triumfálnych sprievodoch. Taktiež bol obľúbenou rastlinou v peristylových záhradách, aj keď v miernom podnebí Talianska neprinášal ovocie. Dá sa rozpoznať na freskách z Pompejí a ďalších miest.

Datlovník doniesli do nového sveta španielski misionári v 18. a začiatkom 19. storočia.

Dnes sa nachádza v mnohých tropických a subtropických oblastiach sveta, hlavne na Kanárskych ostrovoch, severnej Afrike, južnej Ázii, Blízkom východe, v Spojených štátoch zas v južnej Kalifornii, Arizone a Floride.

Datlovníky bežne dorastajú do výšky dvadsaťjeden až dvadsaťtri metrov.

Na jednom strapci s hmotnosťou osem a viac kilogramov môže narásť viac ako tisíc datlí.

Z ovocia sa vyrába sirup, alkohol a ocot.

 

Zdravotné prínosy a účinky 

 

Vysoké množstvo antioxidantov proti ochoreniam

Datle obsahujú rôzne antioxidanty, ktoré majú pre zdravie viaceré výhody, vrátane zníženého rizika viacerých ochorení. Chránia bunky pred voľnými radikálmi, nestabilnými molekulami, ktoré v tele môžu vyvolať škodlivé reakcie vedúce k ochoreniam (7).

V porovnaní s podobným typom ovocia ako figy či sušené slivky sa zdá, že datle majú najvyšší obsah antioxidantov (8).

Nasledujúce tri antioxidanty vo figách sú najúčinnejšie:

  • Flavonoidy sú silné antioxidanty, ktoré môžu pomôcť znížiť zápaly a taktiež skúmali ich potenciál pri znižovaní rizika cukrovky, Alzheimerovej choroby a niektorých typov rakoviny (2, 9).
  • Je dokázané, že karotenoidy podporujú zdravie srdca a môžu znižovať riziko očných chorôb ako napríklad strata centrálneho videnia (2, 10).
  • Kyselina fenolová je známa svojimi protizápalovými účinkami a môže pomôcť znížiť riziko rakoviny a srdcových ochorení (11, 12).

 

Môžu pomáhať mozgu

Jedenie datlí môže zlepšiť fungovanie mozgu. Laboratórne štúdie zistili, že datle pomáhajú znížiť zápalové markery ako interleukín 6 (Il-6) v mozgu. Vysoké hodnoty Il-6 sa spájajú s vyšším rizikom neurodegeneratívnych ochorení ako je Alzheimerova choroba (13, 14).

Navyše, štúdie na zvieratách ukázali, že datle pomáhajú znížiť aktivitu bielkovín amyloid-beta, ktoré môžu vytvárať povlak na mozgu (13).

Keď sa povlak hromadí, môže narušiť komunikáciu medzi mozgovými bunkami a nakoniec viesť k ich odumretiu a Alzheimerovej chorobe (15).

Jedna štúdia na zvieratách zistila, že myšiam, ktorým podávali jedlo s figami, sa výrazne zlepšila pamäť a schopnosť učiť sa, ako aj znížila stresové správanie v porovnaní s tými, ktoré datle nedostali (16).

Prípadné mozog zlepšujúce vlastnosti boli pripisované obsahu antioxidantov, ktoré znižovali zápaly, ako flavonoidy (13).

Úlohu fíg v zdraví mozgu však musia potvrdiť štúdie na ľuďoch.

 

Môže povzbudiť prirodzený pôrod

Datle boli predmetom výskumu pre ich potenciál pomôcť a uľahčiť neskorý pôrod u tehotných žien. Konzumácia tohto ovocia v posledných týždňoch tehotenstva môže pomôcť otvoreniu spodnej časti maternice a znížiť potrebu vyvolaného pôrodu. Taktiež môžu skrátiť čas pôrodu (17).

V jednej štúdii 69 žien, ktoré jedli šesť datlí denne počas štyroch týždňov pred termínom, mali o dvadsať percent vyššiu pravdepodobnosť, že pôrod príde prirodzene a že pôrod aj trval kratšie než u žien, ktoré datle nejedli (18).

Ďalšia štúdia na 154 tehotných ženách zistila, že jedenie datlí viedlo k nižšej pravdepodobnosti vyvolaného pôrodu (19).

Tretia štúdia zistila podobný výsledok u 91 tehotných žien, ktoré denne zjedli 70 až 76 gramov datlí od 37. týždňa tehotenstva. Pôrod im v priemere trval o štyri hodiny menej než ženám, ktoré datle nejedli (17).

Aj keď sa zdá, že ďatle pomáhajú podporiť pôrod a skracujú jeho trvanie, na potvrdenie je potrebný ďalší výskum.

Účinok datlí na pôrod môže pochádzať zo zlúčenín, ktoré sa naviažu na receptory oxytocínu a zdá sa, že napodobňujú vplyv oxytocínu na telo. Tento hormón spôsobuje kontrakcie počas pôrodu (18, 20).

Okrem toho datle obsahujú triesloviny, zlúčeniny, ktoré pomáhajú vyvolať kontrakcie. Taktiež sú dobrým zdrojom prírodného cukru a kalórií, ktoré sú potrebné na udržiavanie energie počas pôrodu (20).

 

Skvelé prírodné sladidlo

Datle sú zdrojom fruktózy, ktorá je prírodným typom cukru v ovocí. Z tohto dôvodu sú veľmi sladké a majú aj jemnú trochu karamelovú príchuť. Pre ich živiny, vlákninu a antioxidanty sú sú výbornou a zdravou náhradou bieleho cukru v receptoch.

Najlepším spôsobom ako nahradiť cukor datlami je spraviť z nich v mixéri pastu. Praktickou zásadou je nahradiť cukor datlami v pomere jedna k jednej. Ak sa napríklad v recepte uvádza jedna šálka cukru, nahraďte ju jednou šálkou pasty. Je potrebné zdôrazniť, že aj keď datle obsahujú veľa vlákniny a iných živín, stále majú celkom veľa kalórií a je dobré ich jesť s mierou.

 

Možná pomoc pri úľave zápchy

V tradičnej tuniskej medicíne sa datle používajú na liečbu zápchy. Porica sto gramov datlí Medjool poskytuje 6,7 gramu diétnej vlákniny. Štúdia z roku 2005 v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry taktiež naznačuje, že sušená varianta je veľmi bohatá na diétnu a obzvlášť nerozpustnú vlákninu. Táto živina podporuje zdravé trávenie zväčšovaním stolice a taktiež uvoľňovať príznaky zápchy.

Postup: Najprv namočte ďatle vo vode a nechajte ich cez noc zmäknúť. Potom dajte zmäkčené datle s trochou vody, v ktorej boli, do kuchynského robota a rozmixujte ich do hustej, na vlákninu bohatej datlovej pasty.

 

Úľava od črevných ochorení

Výskum naznačuje, že datle obsahujú nerozpustnú aj rozpustnú vlákninu, ako aj mnohé prospešné aminokyseliny, ktoré podporujú trávenie a zaisťujú rýchly prechod tráviacim traktom. Podľa článku v časopise Journal of Nutrition Reviews môže vláknina tiež pomôcť pri liečbe stavov ako gastroezofageálny reflux (GERD), divertikulitída a hemoroidy.

 

Predchádzanie srdcovým ochoreniam

Štúdia v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry zistila, že konzumácia datlí je efektívna pri znížení hladiny triglyceridov a oxidačného stresu, ktoré sú rizikovým faktorom pre srdcové ochorenia a aterogenézu, pri ktorej sa hromadí povlak na stenách ciev.

 

Pomoc pri liečbe chronickej zápchy

Podľa štúdie Lekárskeho centra Columbijskej univerzity potraviny bohaté na draslík ako datle môžu pomôcť nahradiť a doplniť elektrolyty, ktoré ste mohli stratiť pre chronickú zápchu. Vďaka vysokému obsahu vlákniny taktiež môžu pomôcť tráveniu a uľaviť nevypočítateľnú povahu chronickej zápchy.

 

Pomoc pre zdravie kostí

Štúdia vedcov zo Štátnej univerzity v Severnej Dakote naznačuje, že datle obsahujú bór, ktorý patrí k živinám podporujúcim zdravie kostí. Výskum v časopise Critical Reviews in Food Science and Nutrition naznačuje, že výrazné množstvo ako fosfor, draslík, vápnik, horčík v sušenom ovocí z nich robí superpotraviny na posilnenie kostí a predchádzanie bolestivých a oslabujúcich chorôb ako je osteoporóza. Organické bezkôstkové datle obsahujú selén, mangán, meď a horčík, ktoré môžu pomôcť zdraviu kostí, obzvlášť u starších ľudí.

 

Ďalšie potenciálne zdravotné prínosy

O datliach sa tvrdí, že majú ďalšie prospešné účinky, ale žiadne doteraz neboli dostatočne preskúmané. Jeden hovorí o regulácii cukru v krvi. Datle majú potenciál pomôcť pri regulácii vďaka nízkemu glykemickému indexu, vláknine a antioxidantov. Z tohto dôvodu ich jedenie môže pomôcť pri zvládaní cukrovky (2).

Aj keď je tento účinok sľubný, pre konečný záver budú potrebné ďalšie štúdie na ľuďoch.

 

Vedľajšie účinky

Datle obsahujú veľmi veľa cukru vzhľadom na zvyšok nutričných hodnôt. Ľudia, ktorí si musia sledovať cukor krvi, ako napríklad cukrovkári, by si mali byť vedomí celkového príjmu cukru, keď jedia datle. 

Je nepravdepodobné, že umiernená konzumácia datlí výrazne zvýši cukor v krvi ľudí, aj keby mali cukrovku. Podľa jednej štúdie majú datle nízky glykemický index, a tak výrazne nezvyšujú cukor v krvi ľudí s cukrovkou alebo bez nej. Aj keď skúmaná vzorka bola malá, výsledky naznačujú, že umiernená konzumácia datlí by nemala dramaticky zvýšiť cukor v krvi.

Share This