Arašidové maslo, jeho účinky a kedy sa oplatí si na ňom pochutnať

Autor: Miroslav Beňo

Arašidové maslo je jedným z najpopulárnejších jedál na svete.

Chutí famózne, textúra je jednoducho úžasná a spôsob, ako sa rozplýva v ústach, ako sa roztopí, je úžasný. Aspoň takto by to opísali labužníci.

Nie všetci sa však môžu arašidov nabažiť. Niektorí ľudia sú na ne alergickí a u detí je to druhá najčastejšia alergia na potravinu.

Je však arašidové maslo nezdravé pre zvyšok ľudí? Poďme to zistiť.

 

 

Čo je to arašidové maslo?

Arašidové maslo je pomerne nespracovaná potravina.

V podstate sú to len arašidy (často v praženej forme), ktoré sa drvia, až kým sa nepremenia na pastu.

Toto však neplatí pre viaceré arašidové maslá komerčných značiek, do ktorých sa pridávajú prísady ako cukor, rastlinný olej a dokonca aj nezdravé trans tuky.

Nadmerná konzumácia pridaného cukru a trans tukov môže zapríčiniť zdravotné problémy ako napríklad ochorenie srdca (2, 3).

Namiesto nezdravej stravy si preto radšej kúpte pravé arašidové maslo, ktoré by malo obsahovať nič iné, ako arašidy a možno aj štipku soli.

 

Nutričné hodnoty arašidového masla

Arašidové maslo obsahuje zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu a množstvo ďalších dôležitých vitamínov a minerálov.

Tieto živiny nám môžu pomôcť schudnúť alebo sa zdravšie stravovať. Je to vďaka tomu, že najlepšie diéty zahŕňajú množstvo jedál, ktoré sú bohaté na živiny a dostatočne teda uspokojujú vaše výživové potreby.

Porcia dvoch polievkových lyžíc (t. j. približne 32 gramov) arašidového masla obsahuje (1):

  • 188 kalórii
  • 16 gramov celkového obsahu tukov
  • 3 gramy nasýtených tukov
  • 7 gramov sacharidov
  • 3 gramy vlákniny
  • 8 gramov bielkovín
  • 29 % odporúčanej dennej dávky (ODD) mangánu
  • 13 % ODD horčíka
  • 10 % ODD fosforu
  • 7 % ODD draslíka
  • 10 % ODD vitamínu E
  • 22 % ODD vitamínu B3 (niacínu)
  • 7 % ODD vitamínu B6
  • 7 % ODD vitamínu B9 (kyseliny listovej)

 

Dôležité je aj to, že väčšina kalórií tohto masla pochádza z nenasýtených tukov. Výskumy ukazujú, že náhrada nasýtených tukov nenasýtenými môže zapríčiniť pokles hladiny cholesterolu vo vašej krvi. Zároveň sa zníži aj riziko výskytu srdcových chorôb (2).

Porcia arašidového masla tiež obsahuje 10 % odporúčanej dennej dávky vlákniny. Vysoký príjem vlákniny dokáže znížiť index telesnej hmotnosti (BMI) a má aj mnohé ďalšie pozitívne účinky na naše zdravie (3).

 

Je dobrým zdrojom bielkovín

Arašidové maslo je výborne vyváženým zdrojom energie, ktorý nás zásobuje všetkými troma makroživinami. Porcia arašidového masla (okolo 100 gramov) obsahuje (4):

  • 20 gramov sacharidov, ktoré tvoria 13 % celkového obsahu kalorii. Z tejto porcie sacharidov tvorí šesť gramov vláknina.
  • 25 gramov bielkovín, čo je celkom dosť v porovnaní s ostatnými potravinami rastlinného pôvodu. Bielkoviny tvoria 15 % celkového obsahu kalorii. 
  • 50 gramov tuku, čo predstavuje 72 % celkového obsahu kalorii.

 

Aj keď arašidové maslo je veľmi bohaté na bielkoviny, obsahuje malé množstvo metionínu, ktorý predstavuje esenciálnu aminokyselinu.

Arašidy, podobne ako fazuľa, hrach a šošovica, patria medzi strukoviny. Bielkoviny v strukovinách, v porovnaní s živočíšnymi bielkovinami, obsahujú menej metionínu a cysteínu. To však neznamená, že sú horšou potravinou.

 

Malý obsah sacharidov

Čisté arašidové maslo obsahuje len 20 % sacharidov. To znamená, že je vhodné na jedenie  aj počas nízkosacharidovej diéty.

Arašidové maslo je dobrou voľbou aj pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou druhého typu. Po jeho konzumácii totiž hladina cukru v krvi príliš nestúpa (7).

Počas jednej pozorovacej štúdie sa zistilo, že ženám, ktoré arašidové maslo jedli päťkrát alebo viac do týždňa, sa o 21 % znížilo riziko výskytu cukrovky druhého typu (8).

Tieto pozitívne účinky arašidového masla sú čiastočne spojené s tým, že sa v ňom nachádza kyselina olejová, ktorá tvorí jeden z najdôležitejších arašidových tukov. Pozitívny vplyv na naše zdravie majú aj antioxidanty, ktoré toto maslo obsahuje (9, 10).

 

Vysoký obsah zdravých tukov

Arašidové maslo obsahuje veľa tukov, s čím je spojené aj to, že jeho 100 gramová porcia má 588 kalorii, čo predstavuje relatívne veľké množstvo. 

Aj napriek tomu, že čisté arašidové maslo a arašidy sú veľmi kalorické, bez problémov sa daju v primeraných množstvách jesť aj počas diéty na chudnutie (11).

Polovicu tukov v arašidovom masle totiž tvorí kyselina olejová, ktorá patrí medzi zdravé mononenasýtené tuky. Veľké množstvo tejto kyseliny obsahuje aj olivový olej.

Kyselina olejová má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. Dokáže napríklad zlepšiť citlivosť našich buniek na inzulín (9).

Arašidové maslo ďalej obsahuje aj kyselinu linolovú, ktorá patrí medzi esencialne omega-6 mastné kyseliny. Táto kyselina sa tiež v hojnom množstve vyskytuje aj vo väčšine rastlinných olejov.

Niektoré štúdie svedčia aj o tom, že vyšší príjem omega-6 mastných kyselín v porovnaní s omega-3 môže v našom tele zvýšiť zápal a riziko výskytu chronických chorôb (12).

S týmto tvrdením však niektorí vedci nesúhlasia. Vysokokvalitné štúdie totiž ukázali, že kyselina linolová nezvyšuje hladinu zápalových markerov v krvi (13, 14).

 

Vitamíny a minerály v arašidoch

Arašidy sú skvelým zdrojom rôznych vitamínov či minerálov. Patria medzi ne (6):

  • Biotín. Arašidy sú jednou z najbohatších potravín na biotín. Tento vitamín je dôležitý najmä počas tehotenstva (8, 9).
  • Meď. Mikroživina, ktora dnes často chýba v strave ľudí v moderných krajinách. Nedostatok medi môže mať nepriaznivé účinky na zdravie srdca (10).
  • Niacín, známy aj ako vitamín B3, ktorý vo vašom tele vykonáva dôležité funkcie. Dokáže napríklad znížiť riziko výskytu srdcových chorôb (11).
  • Folát, známy aj ako vitamín B9 či kyselina listová. Aj tento vitamín vykonáva dôležité funkcie vo vašom tele a je veľmi dôležitý počas tehotenstva (12).
  • Mangán. Mikroelement, ktorý sa nachádza vo vode a vo väčšine potravín. 
  • Vitamín E. Silný antioxidant, ktorý sa vo veľkých množstvách často nachádza v mastných jedlách.
  • Tiamín. Patrí medzi vitamíny B a je tiež známy ako vitamín B1. Bunkám pomáha premieňať sacharidy na energiu a je tiež nevyhnutný pre funkciu vášho srdca, svalov a nervovej sústavy.
  • Fosfor. Arašidy sú skvelým zdrojom fosforu, čo je veľmi dôležitý minerál pre rast a údržbu tkanív v našom tele.
  • Horčík. Základný minerál, ktorý získavame zo stravy. Aj on vykonáva dôležité funkcie v našom tele. Hovorí sa, že dostatočný príjem horčíka nás dokáže chrániť pred vyskytom srdcových chorôb (13).

 

Arašidové maslo a jeho účinky

 

Je bohaté na antioxidanty

Tak ako mnohé potraviny, aj arašidové maslo obsahuje okrem základných vitamínov a minerálov aj iné dôležité zložky. Nájdeme v ňom množstvo ďalších biologicky aktívnych látok, ktoré môžu mať pozitívne účinky na naše zdravie.

Arašidové maslo obsahuje slušné množstvo antioxidantov, ako kyselina p-kumarová, ktorá počas experimentov na potkanoch dokázala znížiť artritídu (15).

Ďalej obsahuje resveratrol, ktorý u zvierat dokázal znížiť riziko výskytu srdcových a iných chronických chorôb (16, 17).

Je možné, že resveratrol má množstvo ďalších pozitívnych účinkov na zdravie. U ľudí sa však veľa z nich nepotvrdilo.

 

Arašidy môžu byť dobré pre vaše srdce

Časopis Americkej medicínskej asociácie v roku 2015 zverejnil výsledky štúdie, ktorá skúmala vplyv konzumácie orechov na riziko úmrtností. Štúdie sa zúčastnilo takmer 72 000 európanov a afroameričanov, ktorí pochádzali z chudobných socioekonomických pomerov.

Zistilo sa že, ľudia ktorí jedli prevažne arašidy (ktoré pokladali za „orechy pre účely štúdie“), mali najnižšie riziko smrti. Týmto ľuďom sa znížilo aj riziko smrti zapríčinenej srdcovým ochorením.

 

Podporujú zdravie srdca

Arašidové maslo obsahuje množstvo živín, ktoré dokážu zlepšiť zdravie srdca. Patria medzi ne:

  • mononenasýtené mastné kyseliny
  • polynenasýtené mastné kyseliny
  • niacín
  • horčík
  • vitamín E

Pomer nenasýtených tukov (polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín) v našej strave k nasýteným je obzvlášť dôležitý pre zdravie srdca. Tento pomer v arašidovom masle je podobný ako v olivovom oleji, o ktorom je známe, že je prospešný pre srdce.

Vysoký príjem orechov teda môže znížiť riziko smrti zapríčinenej srdcovým ochorením alebo iným dôvodom. Výskumníci obzvlášť odporúčajú jesť najmä arašidy, ktoré u niektorých ľudí dokážu zlepšiť zdravie srdca.

Arašidy prospievajú aj diabetikom. Šesťmesačný výskum Americkej diabetologickej asociácie ukázal, že zahrnutie každodennej dávky 46 gramov arašidov alebo arašidového masla do diétneho plánu dokáže mať pozitívne účinky na srdce a zlepšiť lipidový profil v krvi. Zároveň to môže diabetikom pomôcť udržať si pod kontrolou telesnú hmotnosť. 

Arašidové maslo však obsahuje veľké množstvo kalórii, a preto, ak nechceme pribrať, mali by sme príjem tejto potraviny obmedziť. Jeho nadmerná konzumácia môže mať za následok aj zvýšený príjem tuku a sodíka, čo už nie je prospešné pre srdce. 

 

Potenciálny zdroj aflatoxínov 

Aj napriek tomu, že arašidové maslo je dosť výživne, môže obsahovať aj látky, ktoré škodia nášmu zdraviu.

Hneď na prvom mieste tohto zoznamu sú takzvané aflatoxíny (18).

Arašidy rastú pod zemou, kde ich často obklopuje pleseň, ktorá sa nazýva Aspergillus. Táto pleseň je zdrojom aflatoxínov, ktoré sú veľmi karcinogénne. 

Ľudia sú celkom odolní voči krátkodobému vplyvu aflatoxínov. Nikto však doposiaľ presne nevie, čo môže ich dlhodobý vplyv v našom tele spôsobiť.

Niektoré štúdie tvrdia, že aflatoxín môže naše telo vystaviť rakovine pečene. U detí tiež môže vyvolať spomalenie rastu či mentálnu retardáciu (19, 20, 21, 22).

Je tu však aj jedná dobrá správa. V jednom zdroji sa píše, že počas toho, ako sa arašidy spracovávajú do arašidového masla, sa v nich znižuje hladina aflatoxínov o 89 % (23).

 

Arašidové maslo a chudnutie

Či už arašidové maslo preferujete v krémovej podobe alebo s kúskami arašidov, určite to nie je prvá vec, po ktorej by ste mali stiahnuť vtedy, keď sa pokúšate schudnúť. Aj napriek tomu, že obsahuje vysoké množstvo bielkovín, nachádza sa v ňom aj veľa tukov. A to je spojene s tým, že v jedna polievková lyžica arašidového masla obsahuje približne 100 kalórii. 

Výskumy však ukazujú, že konzumácie arašidového masla sa počas chudnutia nemusíte báť. V skutočnosti vám toto maslo aj pomôže nejaké tie kila zhodiť.

Strava, ktorú tvoria potraviny s vysokým obsahom mononenasýtených tukov, akými sú napríklad orechy, nám môže pomôcť schudnúť a zabráni aj srdcovými chorobami či inými zdravotnými problémom. Vyplýva to z dlhoročnej štúdie, ktorej sa zúčastnilo viac ako stotisíc mužov a žien. Štúdiu financovali organizácie International Tree Nut Council Nutrition Research a Education Foundation.

Pred touto štúdiou sa uskutočnila ešte jedna štúdia v roku 2009, ktorej sa zúčastnilo viac ako 50 tisíc žien. Zistilo sa, že v priebehu ôsmich rokov pravidelnej konzumácie orechov, sa u týchto žien znížilo riziko prírastku hmotnosti a obezity.

Aj napriek tomu, že výskumy ešte stále prebiehajú, existujú už niektoré výsledky, ktoré potvrdzujú, že jedenie arašidového masla s mierou nám môže výrazne pomôcť schudnúť. Čítajte ďalej a dozviete sa o tom viac.

 

Konzumácia s mierou nemusí byť spojená s prírastkom hmotnosti

Na hmotnosti priberáte vtedy, keď prijmete viac kalórii ako spálite.

Keď arašidové maslo konzumujete s mierou a neprekročíte tým váš denný príjem kalórií, nie je pravdepodobné, že priberiete na hmotnosti.

Niektorí výskumníci dokonca tvrdila, že príjem arašidového masla, arašidov či iných orechov, nám dokáže pomôcť znížiť telesnú hmotnosť (5, 6, 7, 8).

Počas observačnej štúdie, ktorej sa zúčastnilo viac ako 370 tisíc dospelých ľudí sa zistilo, že pravidelná konzumácia orechov môže byť spojená s nižším prirastkom hmotnosti. U týchto ľudí sa tiež o 5 % znížilo riziko nadmerného priberania a v priebehu piatich rokov mali menšiu šancu, že sa stanú obéznymi (9).

Ľudia, ktorí jedia orechy, si pestujú aj zdravý životný štýl. Napríklad účastníci tejto štúdie, ktorí konzumovali orechy oznámili, že začali viacej cvičiť a jesť viac ovocia či zeleniny ako ľudia, ktorí orechy nejedia (9). 

Výsledky tejto štúdie teda svedčia o tom, že arašidové maslo si môžete pridať do zdravej stravy. Nebudete pri tom riskovať, že priberiete nažiadúcu hmotnosť.

Naopak, keď chcete pribrať, musíte jesť viacej kalórii ako spálite. V tomto prípade sa odporúča jesť vysokokalorické jedla a arašidové maslo je na to ako stvorené. Je šetrné, plné živín a jednoduché na to, aby ste ich ho pridali do svojho jedálnička.

 

Ako vám arašidové maslo môže pomôcť schudnúť?

Arašidové maslo nám môže rôznymi spôsobmi pomôcť schudnúť. Môže napríklad ovládať apetít a potláča aj hladinu cukru v krvi.

 

Dokáže znížiť apetít

Arašidové maslo vám teoreticky môže pomôcť splniť ciele chudnutia tým, že zníži váš apetít.

Počas jednej štúdie malo 15 obéznych žien jesť trikrát do dňa. Zistilo sa, že ženám, ktoré si na raňajky dali 42,5 gramovu porciu (t. j. približne tri polievkové lyžice) arašidového masla sa značne zvýšil pocit sýtosti a po raňajkách mali menšiu potrebu jesť (4).

Ďalších výskumov o tom, či môže arašidové maslo potlačiť apetít, je však stále ešte  nie je dostatok.

Podľa niektorých štúdii konzumácia arašidov a stromových orechov s jedlom vedie k väčšiemu pôžitku z jedla. Príjmom týchto potravín sa tiež do určitej miery zlepší  metabolizmus, čo nám dokáže pomôcť udržať si pod kontrolou telesnú hmotnosť (5).

 

Bielkoviny zlepšujú pocit sýtosti a spaľovanie tukov

Predpokladá sa, že vysoký obsah bielkovín v arašidovom masle nám môže pomôcť znížiť chuť na jedlo.

Približne 17 % kalórii v arašidovom masle tvoria bielkoviny. Porcia dvoch polievkových lyžíc (približne  32 gramov) arašidového masla obsahuje okolo 8 gramov bielkovin (1).

Výsledky výskumov tvrdia, že adekvátna konzumácia bielkovín nám môže zvýšiť pocit sýtosti a teoreticky sa teda môžeme zbaviť prejedania sa. Tento efekt by nám mohol pomôcť aj schudnúť (6).

Jedenie dostatočného množstva bielkovín je dôležité aj pre zachovanie si svalovej hmoty počas vašej snahy schudnúť. To je veľmi dôležité, pretože svaly vášmu telu poskytujú silu. Keď stratíte veľa svalov, vaša miera metabolizmu sa zníži a následne budete aj chudnutie náročnejšie. 

Zaradením potravín, ktoré sú bohaté na bielkoviny (medzi ktoré patrí aj arašidové maslo) do nízkokalorickej diéty, sa dá dosiahnuť efektívnejšie spaľovanie tukov (7, 8).

 

Bielkoviny vám môžu pomôcť zachovať si svalovu hmotu

Strata svalov často ide ruka v ruke so stratou telesnej hmotnosti.

Výskum však ukázal, že adekvátny príjem bielkovín z takých potravín, ako arašidové maslo, vám môže počas diéty pomôcť zachovať si svalovu hmotu (15, 16, 17).

Počas jednej štúdie mali muži s nadváhou schudnúť. Niektorí z nich sa stravovali podľa plánu na chudnutie, počas ktorého príjmali vysoké množstvo bielkovín. Druhá skupina príjmala bežné množstvo bielkovín. Obe tieto skupiny stratili rovnaké množstvo telesnej hmotnosti. Rozdiel bol však v tom, že ľudia, ktorí príjmali vysoké množstvo bielkovín, stratili približne o jednu tretinu menej svalovej hmoty (16).

Okrem toho, že zachovanie si telesnej hmoty je dôležité pre udržanie si vašej sily, môže vám to aj posilňovať metabolizmus. Vo všeobecnosti platí, že čím viac svalov máte, tým viac kalórii za deň spálite (dokonca aj počas odpočinku) (18).

 

Pozor – je bohaté na kalórie

Jedným z hlavným dôvodom, prečo sa ľudia počas diéty vyhýbajú arašidovému maslu je, že obsahuje vysoké množstvo kalórii a tuku.

Arašidové maslo je ozajstnou kalorickou bombou – v dvoch polievkových lyžiciach arašidového masla sa nachádza 200 kalórii a 75 % z nich dokonca tvorí tuk (1).

Keď prijmete viac kalórii ako spálite, priberiete. A to je dôvodom, prečo je kontrola kalórii kľúčovou súčasťou takmer každej diéty na chudnutie.

Okrem kalórii by ste však pri výbere jedla do vašej diéty mali brať ohľad aj na iné veci. Arašidové maslo obsahuje aj bielkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty, t. j. všetko, čo môže podporiť zdravie.

Keďže arašidové maslo nás zásobuje vysokokvalitnými kalóriami, príjem dvesto kalórii z neho bude mať silnejší pozitívny účinok na naše zdravie, ako príjem dvesto kalórii z ultra spracovanej a nezdravej potraviny.

To samozrejme neznamená, že môžete jesť toľko arašidového masla, koľko sa vám zachce. Ak začnete jesť veľa arašidového masla bez toho, aby ste si spočítali svoj kalorický príjem, môžete mať problém schudnúť. A preto, tak ako pri každej potravine, aj tu je dôležitá konzumácia s mierou.

Vaša diéta by, koniec koncov, mala byť prispôsobená vaším nutričným potrebám. Jedenie arašidového masla s inými nutričnými potravinami môže byť naozaj zdravé. Musíte si však dať pozor na to, aby ste neprekročili svoje kalorické potreby.

 

Môže vám pomôcť držať sa plánu na chudnutie

Najúčinnejšie plány na chudnutie sú tie, ktorých sa dokážete dlhodobo držať.

Keď si diétu prispôsobíite, tak ste na dobrej ceste. Výskumom sa dokázalo, že plány na chudnutie, ktoré sú individualizované a zahŕňajú jedlá, ktoré vám chutia, sú jednoduchšie a môžete sa ich teda držať aj dlhšiu dobu (19).

Ďalším zaujímavým zistením štúdii je, že ak ľudia na diéte konzumujú orechy, vrátane arašidového masla, tak ľahšie na diéte zotrvajú (20).

Arašidové maslo sa teda oplatí zahrnúť do vašej diéty najmä vtedy, keď je to jedným z vašich obľúbených jedál. Nezabúdajte však na to, že ho musíte jesť s mierou.

 

Môže vám pomôcť udržať si telesnú hmotnosť

Aj napriek tomu, že arašidy sú bohaté na tuk a kalórie, ich konzumáciou nepriberiete toľko, koľko by ste očakávali. 

Najdostupnejší výskum tvrdí, že diéty, počas ktorých prijímate veľké množstvá arašidov a stromových orechov sú efektívnejšie v udržaní si hmotnosti, ako tie, počas ktorých sa tieto orechy nekonzumujú (9, 10).

Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú arašidy a arašidové maslo, navyše zvyknú mať nižší index telesnej hmotnosti (BMI), ako tí, ktorí tieto potraviny nejedia (9).

Presne vysvetlenie toho, prečo nám konzumácia arašidov pomáha udržať si telesnú hmotnosť však zatiaľ neexistuje.

Niektorí experti veria, že tento efekt je spojený s unikátnou metabolizáciou arašidov. Naše telo totiž neprijíma všetky kalórie z týchto orechov. Ich konzumáciou teda nevzniká kalorický prebytok, ktorý za normálnych okolností spôsobuje prírastok hmotnosti (10).

Pre správne pochopenie vplyvu konzumácie arašidov a arašidového masla na riadenie hmotnosti je potrebné vykonať viac výskumov. No výsledky štúdii, ktoré už boli prevedené, svedčia o tom, že konzumácia týchto potravín vám môže pomôcť udržať si zdravú telesnú hmotnosť.

 

Najlepšie arašidové maslo na chudnutie

Keď si arašidové maslo kupujete za účelom chudnutia, mali by ste si pozorne prečítať informácie o jeho obsahu na etikete. Niektoré arašidové masla komerčných značiek totiž obsahujú množstvo pridaného cukru, soli a konzervačných látok.

Ak teda chcete schudnúť, siahnite radšej po prírodnom, bio arašidovom masle. Kupujte len to arašidové maslo, ktoré obsahuje najmenej sodíka a pridaného cukru. 

Majte však na vedomí aj to, že niektoré značky arašidového masla svoje produkty propagujú ako „arašidovú nátierku“. To im dáva povolenie pridávať do svojich výrobkov všetky typy prísad a cukrov. 

Arašidové maslo s kúskami arašidov obsahuje viac vlákniny a kyseliny listovej. Tieto dve živiny sú nevyhnutné pre vaše zdravie. Naopak, arašidové maslo v krémovej podobe má o niečo viac bielkovín. Keď však uprednostníte príjem vlákniny, tak sa nielen nasýtite, ale si aj zlepšíte trávenie. 

 

Ako si arašidové maslo zaradiť do jedálnička

Vďaka jeho lahodnej chuti sa arašidové maslo dá ľahko zaradiť do vášho jedálnička. Jeho nadmernou konzumáciou však môžete prekročiť svoju dennú kalorickú potrebu. Majte na pamäti, že dve polievkové lyžice arašidového masla obsahujú približne dvesto kalórii.

Ľudia arašidové maslo konzumujú nasledovnými spôsobmi:

  • Urobia si sendvič (často aj z celozrnného chlebu) s arašidovým maslom a nízkosacharidovým džemom. Do sendviču si môžu pridať aj kúsky ovocia.
  • Arašidové maslo si rozotrú na ryžové chlebíčky a na vrch si dajú kúsky banánu.
  • Lyžicu arašidového masla si pridajú do smoothie, aby ich nápoj viac zasýtil.
  • Na ľahkú desiatu alebo olovrant si kúsky jabĺk a hrušiek namáčajú do arašidového masla.  
  • Arašidové maslo si pridávajú do jogurtov alebo do teplej ovsenej kaše.

 

Slovo na záver

Konzumácia arašidového masla môže byť prospešná, ale aj menej prospešná.

Je veľmi bohaté na živiny a obsahuje aj slušnú porciu bielkovín. Ďalej v ňom nájde množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Nesmieme však zabúdať na to, že arašidové maslo má vysoký obsah kalórii. 

Arašidové maslo však môže obsahovať aj aflatoxíny, ktoré nám koniec koncov môžu spôsobiť zdravotné problémy.

Aj napriek tomu, že arašidové maslo by nemalo byť vaším dominantným zdrojom potravy, v malých množstvách ho jesť môžete.

Najväčším problémom však je, že mu nemôžete odolať.

Malá porcia arašidového masla vám neuškodí. Je však pravdepodobné, že hneď potom, ako si dáte plnú lyžicu arašidového masla, vám stúpne apetít a nebudete ho vedieť prestať jesť.

Keď teda viete, že arašidovému maslu podľahnete, bude pre vás najlepšie, keď ho ani nebudete konzumovať. Ak ho však dokážete jesť s mierou, môžete si ho pravidelne vychutnávať.

Jedenie arašidového masla s mierou teda s vysokou pravdepodobnosťou nebude mať zlý vplyv na vaše zdravie. Nezabudnite však aj na to, že by ste sa mali vyhýbať aj škodlivým potravinám (napríklad sladeným limonádam), trans tukom a iným vysoko spracovaným nezdravým jedlám. 

Share This